В кулинарията няма торта или пай, който да не може да бъде направен или поне украсен с банан. С него се приготвят и солени ястия, но тук е важно да се отбележи, че за повечето от тях има специален сорт банан, който е подходящ за готвене. Той съдържа повече нишесте и от него се произвежда и бананово брашно.
Дълги, тягостни опашки пред “Плод-зеленчук”. Премръзнали хора стоят търпеливо и чакат, вперили с надежда поглед в купчинката продълговати, жълти и толкова желани плодове. Банани! Тази вълшебна думичка у мнозина предизвиква спомена за подобна картина от миналото. Днес нещата стоят по друг начин – банани можем да намерим почти навсякъде, а често дори са по-евтини от ябълките родно производство.
По стъпките на банана
• От безспорен лукс за избрани преди години днес бананите се срещат по нашите пазари целогодишно. Най-често се внасят от Централна Америка. Специалисти обаче твърдят, че всъщност родината им е Малайзия, а един от фактите, който потвърждава тази хипотеза, е, че там има и най-много видове.
• Според някои легенди Александър Македонски е човекът, който пренася бананите от Индия в Западния свят. Той ги опитва 300 г. пр.Хр. по време на един от своите походи.
• Първоначално на американските пазари се предлагали срещу 10 цента, грижливо увити във фолио. В този период те се явяват сериозна конкуренция на шоколада, тъй като американците ги предпочитали като десерт.
Лечебни свойства
Със своята сладост и аромат бананите са един от най-обичаните плодове от всички и най-вече от децата. От тях се правят инстантни каши, които са подходящи дори за бебета. Но освен удоволствие за сетивата бананът е полезен за здравето – негово предимство е съдържанието на калий, който е незаменим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...