Те са бедни на калории, но са богати на хранителни вещества. Съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове и затова се счита, че консумацията им предпазва от заболявания като катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди и язва, както и от сърдечно-съдови и ракови заболявания.
Симпатичните плодове
помагат да се намалят нарушенията в дейността на мозъка след инсулт и смекчават възпаленията на чревния тракт. В сока от диви боровинки има няколко пъти повече антиоксиданти, отколкото в останалите сокове. Той съдържа много минерални съставки и има противовъзпалително действие.
Култивираните плодове са сладки на вкус,
а дивите са леко кисели и тръпчиви. В кулинарен план се изявяват основни в десерти, но далеч не само – партнират си чудесно с различни видове сирена и месо. Участват в състава на много салати, като се съчетават отлично с пресен спанак, зелени салати, айсберг, авокадо, червен лук и ядки. В такива случаи е най-добре боровинките да са пресни или сушени. Когато са замразени, е по-удачно да се включат в десерт, и то без да е необходимо, са напълно размразени, а по-скоро трябва да се оставят леко да се отпуснат.
Според някои специалисти
чаша сок от дива боровинка осигурява на 100% дневната доза от витамини за организма и е подходящ за всеки вид диета. Те подпомагат изгарянето на мазнини в областта на корема и подобряват работата на сърцето.
Според изследователите в тази област, резултатите показват, че богатите на антиоксиданти боровинки биха могли да променят начина, по който тялото складира и преработва глюкозата или захарта, които са източник на енергия, и по този начин да редуцират риска както от сърдечни заболявания. При консумацията им се наблюдава и понижаване на холестерола, както и подобряване на контрола над усвояването на глюкозата и чувствителността към инсулина. Последните два фактора показват, колко добре тялото преработва и превръща захарта в енергия като успоредно с това се намалява и риска от диабет.
Черните боровинки съдържат изключително ефективен коктейл
от витамин С и В, калий и бетакаротин, който повишава имунитета, а фитонцидите в тях унищожават много видове бактерии. Затова те са отлично средство за профилактика и лечение на грип и простуда. В тях има наличие на вещества, които действат благоприятно на зрението. Плодовете са особено полезни за хората, чиято професия изисква напрягане на очите и имат свойството да изострят нощното виждане.
Узрелите плодове могат да се съхраняват
за около една седмица в хладилник, като обаче е препоръчително, да се консумират в рамките на няколко дни. Преди да се приберат в хадилник е добре, да не се мият, тъй като по този начин ще се премахне защитното покритие, което предпазва плодовете от разваляне.
За трета поредна година тетевенското село Черни Вит събира майстори на домашните сирена. Организатор на...
От известно време следим с любопитство кулинарните изяви на актьора Стенли Тучи. Наскоро той издаде...
Гастроентеролозите ги обожават, заради високото съдържание на фибри Всички знаем, че плодовете съдържат въглехидрати и естествена...
Вероятно познавате много хора (може би и вие сте сред тях), които съхраняват лимони в...
От богатите и известните обикновено очакваме да хапват малки порции изискана храна. Понякога обаче и звездите...