Порция здраве с плодов вкус0
65670

Те са бедни на калории, но са богати на хранителни вещества. Съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове и затова се счита, че консумацията им предпазва от заболявания като катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди и язва, както и от сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Симпатичните плодове
помагат да се намалят нарушенията в дейността на мозъка след инсулт и смекчават възпаленията на чревния тракт. В сока от диви боровинки има няколко пъти повече антиоксиданти, отколкото в останалите сокове. Той съдържа много минерални съставки и има противовъзпалително действие.


Култивираните плодове са сладки на вкус,
а дивите са леко кисели и тръпчиви. В кулинарен план се изявяват основни в десерти, но далеч не само – партнират си чудесно с различни видове сирена и месо. Участват в състава на много салати, като се съчетават отлично с пресен спанак, зелени салати, айсберг, авокадо, червен лук и ядки. В такива случаи е най-добре боровинките да са пресни или сушени. Когато са замразени, е по-удачно да се включат в десерт, и то без да е необходимо, са напълно размразени, а по-скоро трябва да се оставят леко да се отпуснат.


Според някои специалисти
чаша сок от дива боровинка осигурява на 100% дневната доза от витамини за организма и е подходящ за всеки вид диета. Те подпомагат изгарянето на мазнини в областта на корема и подобряват работата на сърцето.
Според изследователите в тази област, резултатите показват, че богатите на антиоксиданти боровинки биха могли да променят начина, по който тялото складира и преработва глюкозата или захарта, които са източник на енергия, и по този начин да редуцират риска както от сърдечни заболявания. При консумацията им се наблюдава и понижаване на холестерола, както и подобряване на контрола над усвояването на глюкозата и чувствителността към инсулина. Последните два фактора показват, колко добре тялото преработва и превръща захарта в енергия като успоредно с това се намалява и риска от диабет.

Черните боровинки съдържат изключително ефективен коктейл
от витамин С и В, калий и бетакаротин, който повишава имунитета, а фитонцидите в тях унищожават много видове бактерии. Затова те са отлично средство за профилактика и лечение на грип и простуда. В тях има наличие на вещества, които действат благоприятно на зрението. Плодовете са особено полезни за хората, чиято професия изисква напрягане на очите и имат свойството да изострят нощното виждане.

Узрелите плодове могат да се съхраняват
за около една седмица в хладилник, като обаче е препоръчително, да се консумират в рамките на няколко дни. Преди да се приберат в хадилник е добре, да не се мият, тъй като по този начин ще се премахне защитното покритие, което предпазва плодовете от разваляне.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: