Кивито съдържа повече витамин С в сравнение с подобен по големина портокал. Месестата част на плода, в наситен свежо зелен цвят, с разпръснати в нея семчици придава на всяка плодова салата елегантен тропически привкус. Кивито е плод с мека сърцевина и с освежаващ аромат, напомнящ ягоди, пъпеш и банани, и със свой собствен уникален сладък вкус.
Кивито е богат източник на фитонутриенти, витамини и минерали.
Фитонутриентите, съдържащи се в кивито защитават нашата ДНК. Кивито има способността да предпазва ДНК в ядрата на човешките клетки от свързаните с кислорода вреди. При проведено проучване с участието на 6- и 7-годишни деца, е било установено, че колкото повече киви приемат децата, толкова повече намалява вероятността да имат дихателни проблеми, включващи хрипове, накъсано дишане или нощно кашляне.
Антиоксидантите,
които се съдържат в кивито даряват цялостна защита на организма ни. Кивито е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, които сериозно могат да увредят клетките. Освен това плодът е и добър източник на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти в кивито защитава организма ни от свободните радикали.
Когато избирате киви,
го задръжте между палеца и показалеца си и леко го натиснете. Ако то се поддаде нежно на натиска, значи е добре узряло и е сладко. Кивито може да бъде оставено да доузрее за няколко дни, като го опаковате в хартиен плик заедно с ябълки, круши или банани. Узрелите плодове могат да бъдат съхранявани на стайна температура или в хладилник. Кивито не трябва да бъде приемано много дълго време след като е нарязано, тъй като съдържа ензими, които биха го направили прекалено меко.
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...