Още от древността хората са познавали полезните качества на плодовете на диворастящата ягода – те утоляват жаждата, засилват апетита и повлияват благотворно храносмилането. Съдържат голямо количество витамин С и са полезни при пролетна умора.
Освен за директна консумация,
в наши дни, добре узрелите плодове на градинските и горските ягоди се използват също и за приготвяне на конфитюри, сладка и мармалади с неповторим аромат.
Деликатните плодове с форма на сърце
векове наред предизвикват възторг и страст, като са вдъхновили не един и двама кулинари за приготвянето на изкусителни десерти, сладкиши и мусове.
Сладките и ароматни плодове са и много полезни:
• имат освежаващо, антисептично, диуретично и прочистващо действие
• повлияват благотворно заболявания като ревматизъм, високо кръвно налягане и диабет
• стимулират производството на хормони за подсилване на нервната система
• подходящи са за различни диетични режими – 100 г ягоди съдържат 135 калории.
Практично
• винаги измивайте ягодите под течаща вода
• никога не ги оставяйте, накиснати във вода, защото омекват и губят аромата си
• поръсените със захар ягоди трябва да се хапват възможно най-бързо, защото пускат повече течност
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...