Ягодова шарлота

Дата: 11.04.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
200 г течен шоколад
100 г брашно
80 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
6 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
за крема:
5 жълтъка
400 г ягоди
400 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
200 г цедено кисело мляко
180 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 1/2 пакетчета желатин (15 г)
 

Начин на приготвяне:
1
Ягодова шарлотаБелтъците на яйцата за блата се разбиват на сняг със солта.
2
Ягодова шарлота 2Постепенно се прибавят бурбонската ванилова захар и кристалната захар, и се разбива, докато двата вида захар се разтворят напълно.
3
Ягодова шарлота 3Жълтъците се разбиват до светложълт цвят и се прибавят към белтъците на два пъти.
4
Ягодова шарлота 4Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва в яйчената смес през цедка. Разбърква се.
5
Ягодова шарлота 5Полученото тесто се разпределя в две тави, покрити с пергаментова хартия. Блатовете се пекат до златисто – за 10–12 минути – в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
6
Ягодова шарлота 6Изваждат се и се обръщат върху намокрена хартия за печене, а тази, върху която са се пекли, се отстранява. Навиват се на рула и се оставят да се охладят.
7
Ягодова шарлота 7След това се развиват, намазват се със загрят на водна баня течен шоколад и отново се завиват стегнати рула. Охлаждат се.
8
Ягодова шарлота 8Млякото за крема се кипва със захарта и бурбонската ванилова захар.
9
Ягодова шарлота 9Жълтъците се разбъркват леко. Част от горещото мляко се налива към жълтъците, при непрекъснато бъркане.
10
Ягодова шарлота 10Сместа се сипва в останалото мляко и се вари, докато се сгъсти, като се бърка постоянно.
11
Ягодова шарлота 11Пресипва се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади.
12
Ягодова шарлота 12Сметаната се разбива до пухкава пяна и се добавя в крема.
13
Ягодова шарлота 13Половината ягоди се режат на парчета и се слагат в крема.
14
Ягодова шарлота 14Желатинът се залива с 50 мл студена вода и когато набъбне, се разтваря на водна баня и се сипва в крема.
15
Ягодова шарлота 15Прибавя се цеденото мляко и се разбърква.
16
Ягодова шарлота 16Голяма стъклена купа се покрива с прозрачно фолио. Рулото се нарязва на парчета с дебелина от 1 см, които се подреждат плътно едно до друго по дъното и стените на купата.
17
Ягодова шарлота 17Сипва се ягодовият крем.
18
Ягодова шарлота 18Отгоре също се покрива с парчета руло.
19
Ягодова шарлота 19Купата се завива с фолио и десертът се оставя в хладилник – минимум за 6 часа – за да стегне добре. След това се обръща, фолиото се отстранява и тортата се нарязва на парчета.
20
Ягодова шарлота 20Поднася се с останалите ягоди.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2017
Прекрасна торта и много ефектна. Обожавам комбинацията ягоди и шоколад. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


kanelika коментира рецептата Конфитюр от ягоди и ананас
kanelika коментира рецептата Езме салата
Пламена коментира рецептата Кейк с кайсии
Пламена коментира рецептата Мраморен чийзкейк
Пламена се регистрира в сайта.
Galina Valentinova се регистрира в сайта.
Ilian Angelov се регистрира в сайта.
Стоян Стоянов коментира рецептата Суши маке
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта