Сладкият зеленчук

08.08.2014
0
100306

Плодовете на динята се ценят преди всичко заради съдържащите се в сока на месото захари и освежителното им действие през летните горещини, както и заради приятните им вкусови, хранителни, диетични и лечебни качества.
Динята принадлежи към зеленчуковите култури и по-точно към плодовите зеленчукови растения от семейство „Тиквови“, а родината на тази сладка дебеланка са тропическите области на Африка (Судан). Има данни, че култивирането на динята е започнало още в Древен Египет, а като втори център за отглеждането й се смята Индия, откъдето динята се разпространява в много азиатски държави. Днес дини се отглеждат в почти всички страни с по-топъл климат.
Известни са множество сортове, с 1200 разновидности. Плодовете на динята са кръгли или продълговати, а вече има и сортове с изкуствено създадена квадратна форма. Месестата част на плодовете е червена, розова, бяла, жълта. В един плод се образуват средно около 500–900 семки.
През последните години се получават и безсеменни плодове, като тяхното разпространение е по-ограничено, тъй като изисква значителни средства.
За съжаление няма абсолютно точен метод за избиране на най-добре узрялата диня, но все пак... ако при почукване се чува ясен звънлив звук, ако дръжката е напълно изсъхнала и ако мястото, на което е лежал плодът, е жълто, а не бяло – то най-вероятно сте направили добър избор.Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: