Сладкиш с рикота и сушени кайсии

Лесен и много апетитен
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г сирене „Рикота“
200 г заквасена сметана
180 г сушени кайсии (сочни)
50 мл портокалов ликьор
170 г пудра захар
5 яйца
1 ванилия
филирани бадеми за поръсване



Начин на приготвяне:
1
Сладкиш с рикота и сушени кайсии
Кайсиите се загряват заедно с ликьора и около 50 мл вода и когато течността кипне, котлонът се изключва. Плодовете се оставят да набъбнат.
2
Сладкиш с рикота и сушени кайсии 2
Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят.
3
Сладкиш с рикота и сушени кайсии 3
Добавят се рикотата, заквасената сметана и ванилията.
4
Сладкиш с рикота и сушени кайсии 4
Сместа се сипва в тавичка, отгоре се подреждат отцедените кайсии, като леко се притискат.
5
Сладкиш с рикота и сушени кайсии 5
Сладкишът се поръсва с филирани бадеми и се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

6
Сладкиш с рикота и сушени кайсии 6
Охлажда се, нарязва се на парчета и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

10.06.2015
Използвах кленов сироп вместо захар. Стана превъзходно.
2.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2015
Направих го! С малко изменения! Понеже нямах филирани бадеми, смлях млко белени бадеми и малко орехи на ситно, предварително в отделен съд разбърках рикотата и сметаната, там сложих и ядките. И след като разбих яйца, прибавих към тях млечната смес, разбърква се по-лесно. А с кайсиите съвсем импровизирах: понеже малкия ми син също ще си хапва от сладкиша, вместо в портокалов ликьор, накиснах кайсиите в портокалов сок. Всъщност сложих кайсиите да се киснат във вода от предната вечер в хладилника, после ги отчедих от водата, нарязах ги наполовинки и ги сложих в сока от един портокал и две мандарини, който предварително варих с малко захар за около 10 мин, после в горещия сок сложих нарязаните кайсии и стояха там докато приготвя яйчената смес. И после в тавичка, кайсиите отгоре, пекох 30 мин. Стана ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНО!
1.
Изпрати
лично съобщение

15.03.2015
Прекрасна!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


220 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: