Къпините често са неоправдано подценявани, като се има в предвид, че плодовете са подходящи за консумация както в свежо, така и в консервирано състояние, а при някои сортове имат пдори о-добри технологични качества, отколкото тези на малината.
От растението могат да се използват
както плодовете и листата, така и корените. Листата съдържат танини, флавоноиди, органични киселини и витамин С. Плодовете са богати на захари, пектин, органични киселини, а корените – на танини и инозит.
Къпините са мощен антиоксидант.
Съдържат витамините А, В9, С, Е. Имат затягащо и противовъзпалително действие. Вино от къпини се прилага успешно при лечение на простуди и възпаления на горните дихателни пътища. При малките деца чаят от къпина развива и заздравява костите и зъбите, предпазва от анемия и други заболявания, свързани с кръвообращението.
Насладете се на пъстри и ароматни плодови изкушения с нашите изпитани рецепти.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...