Торта „Бъз и къпина“

Дата: 09.06.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
140 г печени солени лешници
140 г захар
80 г брашно
10 г бакпулвер
80 мл олио
4 яйца
1 щипка сол
за крема:
400 г заквасена сметана
300 г цедено кисело мляко
100 г бял шоколад
10 г бурбонска ванилова захар
200 мл сироп от плодове на бъз
1/2 пакетче желатин
за желето:
200 мл вино „Фраголино“ (пенливо бяло вино)
150 мл сироп от плодове на бъз
200 г замразени къпини
1 пакетче желатин
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Торта „Бъз и къпина“Лешниците за блата се смилат в блендер.
2
Торта „Бъз и къпина“ 2Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината захар, докато побелеят.
3
Торта „Бъз и къпина“ 3Към тях се добавят олиото, лешниците, брашното и бакпулверът, и се разбива.
4
Торта „Бъз и къпина“ 4Белтъците се разбиват със солта, прибавя се останалата захар и отново се разбива, докато се получи сняг. Белтъчната смес се прибавя на няколко пъти към тестото и внимателно се разбърква.
5
Торта „Бъз и къпина“ 5Форма за торта с подвижно дъно (с диаметър от 24 см) се покрива с пергаментова хартия. Тестото за блата се изсипва в нея и се пече до готовност в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
6
Торта „Бъз и къпина“ 6Охлажда се, след което се заравнява и се реже на 2 еднакви блата.
7
Торта „Бъз и къпина“ 7Шоколадът за крема се разтопява на водна баня.
8
Торта „Бъз и къпина“ 8Сметаната и цеденото мляко се смесват със сиропа от бъз, ваниловата захар и разтопения шоколад.
9
Торта „Бъз и къпина“ 9Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, и се загрява в микровълнова фурна. Разбърква се с част от крема, след това се прибавя към останалия крем, като се бърка енергично.
10
Торта „Бъз и къпина“ 10Тортата се сглобява, като се редуват блатове и крем, и накрая се завършва с крем.
11
Торта „Бъз и къпина“ 11Виното за желето и сиропът от бъз се загряват за кратко, след което съдът се дърпа от котлона.
12
Торта „Бъз и къпина“ 12Добяват се къпините и се разбърква.
13
Торта „Бъз и къпина“ 13Желатинът се накисва в 60 мл студена вода и когато набъбне, се загрява в микровълнова фурна.
14
Торта „Бъз и къпина“ 14След това се прибавя към къпините.
15
Торта „Бъз и къпина“ 15Желето се охлажда на стайна температура и когато се сгъсти достатъчно, се разпределя върху крема.
16
Торта „Бъз и къпина“ 16Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа. Изважда се внимателно от формата, нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
не знам дали можеше, но понеже не намерих Фраголино сложих обикновено шапанско.Смених къпините с боровинки , а сиропа от бъз с домашен сироп от череши.Направих я за семейна сбирка и всички много я харесаха.Само желето отгоре се поразпадна малко, но другия път ще сложа повече желатин.
1.
Изпрати
лично съобщение

23.06.2016
Отдавна търсех лека и приятна торта с кисело мляко. Много вкусна се оказа. Не успях да открия сироп от бъз затова го замених със сладко от касис, стана страхотно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


111 ДУШИ ОНЛАЙН
Лили Стоянова коментира рецептата Лахмаджун
Антония коментира рецептата Гювечета
Teodora Gospodinova се регистрира в сайта.
Ирена Колева коментира рецептата Чийзкейк мъфини
Христо Дюлгеров коментира рецептата Макарони на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта