Тавче гравче

Дата: 22.02.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
350 г бял боб
80 мл олио
3 глави лук
2 сушени люти чушки
2 с. л. червен пипер
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Тавче гравчеБобът се накисва за 1 нощ. След това се отцежда и отново се залива с вода.
2
Тавче гравче 2Когато кипне, се отцежда и се залива с вода. Вари се заедно с 1 разполовена люта чушка и наситнена глава лук, докато омекне добре.
3
Тавче гравче 3След това се отцежда, а водата се запазва.
4
Тавче гравче 4Останалият лук се реже на кубчета и се запържва в олиото на умерен огън, докато омекне.
5
Тавче гравче 5Сипва се брашното, разбърква се и се запържва за кратко.
6
Тавче гравче 6Добавят се доматеният концентрат и червеният пипер, и се разбърква.
7
Тавче гравче 7Веднага се наливат около 600 мл от водата на боба, прибавя се и разполовената люта чушка.
8
Тавче гравче 8Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер и се смесва с боба в керамичен съд.
9
Тавче гравче 9Ястието се запича без капак, за 30–40 минути, в загрята на 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2017
Ясно е, че тази рецепта има множество модификации. Ще опиша предпочитаната от мен. Бобът сварявам по описания в по-долния ми коментар начин. Отделно сварявам под налягане в малко вода пушени кокали, било то ребра или рагу. Обезкостявам оскъдното месо и запазвам бульона. В запръжката освен лук, слагам и 4 стръка селъри, обелени и нарязани на ситно (или малка глава целина). В глинен съд сглобявам всички съставки, като наливам запазения булон от костите (той е достатъчно солен и не е необходимо изобщо добавяне на сол), но пък прибавя аромата на пушено месо и една шепа джоджен. Уверявам ви, получава се доста вкусно. Накрая да демонстрирам приготвеното ястие.)))))
3.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2017
Не ми хареса за съжаление. Получи се безвкусно.
2.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2017
На мен ми хареса. По различен от стандартния. Аз сутринта го сложих в слоу кукъра и вечерта като се прибрах го прехвърлих в гювеча със соса.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2017
Няма да го пропусна това тавче гравче, още повече, че и аз приготвям боба по сходен начин. Но никоя работеща домакиня няма да посвети 4 часа от живота си на 350 г боб.))) Как постъпвам аз ли? Ето как: Накиснатият около 700 - 800 г боб се кипва два пъти и водата се изхвърля. Измитият под течаща вода боб се сипва в тенджера под налягане и се залива с един пръст вода над него. Вари се един час (след кипването) на ниска температура, колкото да се поддържа налягането. През това време се запържва лукът (аз добавям и нарязана на кубчета малка глава целина) и останалите съставки. Сипвам освободения от парата и напълно сварен боб в глинен гювеч с широко гърло, не съм щъркел или чапла, де:-))), разбърквам и пека 30 мин. на 220 градуса във фурна. Ако искате да е гъсто ястието, не наливайте допълнително вода, а само тази, в която е врял боба. И най-важното - не забравяйте една шепа сух джоджен!)))))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
Angel Jordanov се регистрира в сайта.
меримел публикува рецептата Пилешки хапки
Nina Bahtarlieva коментира рецептата Руло \"Стефани\"
Владимир Владимиров се регистрира в сайта.
Антония коментира рецептата Солена торта с кайма
Кристиан Иванов коментира рецептата Смесени кюфтета
Кристиан Иванов се регистрира в сайта.
Madlena Balabanova коментира рецептата Кисело зеле с картофи
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта