Тавче гравче

Вкусен боб на фурна
Източник: Бон Апети
Дата: 09.11.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
350 г бял боб
80 мл олио
3 глави лук
2 сушени люти чушки
2 с. л. червен пипер
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тавче гравче
Бобът се накисва за 1 нощ. След това се отцежда и отново се залива с вода.
2
Тавче гравче 2
Когато кипне, се отцежда и се залива с вода. Вари се заедно с 1 разполовена люта чушка и наситнена глава лук, докато омекне добре.
3
Тавче гравче 3
След това се отцежда, а водата се запазва.
4
Тавче гравче 4
Останалият лук се реже на кубчета и се запържва в олиото на умерен огън, докато омекне.
5
Тавче гравче 5
Сипва се брашното, разбърква се и се запържва за кратко.
6
Тавче гравче 6
Добавят се доматеният концентрат и червеният пипер, и се разбърква.
7
Тавче гравче 7
Веднага се наливат около 600 мл от водата на боба, прибавя се и разполовената люта чушка.
8
Тавче гравче 8
Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер и се смесва с боба в керамичен съд.
9
Тавче гравче 9
Ястието се запича без капак, за 30–40 минути, в загрята на 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2021
Не го докарах като сръбският.
6.
Изпрати
лично съобщение

11.05.2020
Вкусно
5.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2018
Незнам за вас но аз по вкусно нещо не бях,ял
4.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2017
Ясно е, че тази рецепта има множество модификации. Ще опиша предпочитаната от мен. Бобът сварявам по описания в по-долния ми коментар начин. Отделно сварявам под налягане в малко вода пушени кокали, било то ребра или рагу. Обезкостявам оскъдното месо и запазвам бульона. В запръжката освен лук, слагам и 4 стръка селъри, обелени и нарязани на ситно (или малка глава целина). В глинен съд сглобявам всички съставки, като наливам запазения булон от костите (той е достатъчно солен и не е необходимо изобщо добавяне на сол), но пък прибавя аромата на пушено месо и една шепа джоджен. Уверявам ви, получава се доста вкусно. Накрая да демонстрирам приготвеното ястие.)))))
3.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2017
Не ми хареса за съжаление. Получи се безвкусно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
vitorio78 се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Венециански бисквити
Даниела Стоянова се регистрира в сайта.
Ирина се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: