Таханови „охлюви“

Вкусен сладкиш от турската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая (7 г) Dr. Oetker
1 ч. л. захар
500 г брашно (+ за поръсване)
1 щипка сол
2 яйца
20 г краве масло
200 г сусамов тахан
150 г пудра захар
50 г орехи
1 жълтък

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Таханови „охлюви“
Млякото се загрява. В част от него се разтварят маята и захарта и се оставя, маята да шупне.
2
Таханови „охлюви“ 2
Брашното и солта се смесват, оформя се кладенче, в което се сипват останалото мляко, разтопеното масло, едно яйце и шупналата мая.
3
Таханови „охлюви“ 3
Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса.
4
Таханови „охлюви“ 4
Таханът се смесва с пудрата захар и другото яйце. Тестото се разточва натънко върху набрашнен плот и върху него се разпределя тахановата смес.
5
Таханови „охлюви“ 5
Навива се на руло и се реже на 16 парчета.
6
Таханови „охлюви“ 6
Парчетата се подреждат в тави с незалепващо покритие, покриват се с кърпи и се оставят да втасат. След това всяко парче се намазва с разбития с малко вода жълтък и се поръсва с накълцани орехи.

7
Таханови „охлюви“ 7
„Охлювите“ се пекат 20 минути в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2016
Направих ги,но със сладко от боровинки,станаха супер.
6.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
страхотни са !
5.
Изпрати
лично съобщение

12.02.2015
ок
4.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2015
Янина, времето за втасване е относително и зависи от температурата в помещението, но средно е около 40-50 минути.
3.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2015
Радослава, могат да се сиропират със захарен сироп, овкусен с портокал или розова вода.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


103 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: