(Пред)Новогодишно настроение0
80543

В забързаното всекидневие често забравяме кой ден сме или коя дата от месеца, но когато месецът е декември, нещата се променят. Една от причините за тази промяна идва от факта, че месецът е сред фаворитите по празници в българския календар и всеки от нас с нетърпение очаква някой от тях.

Традиции и обичаи
За всички празници се подготвят различни кулинарни изкушения, съобразени с традицията и обичаите. Един от най-натоварените в това отношение е периодът между Игнажден и Нова година, през който се приготвя може би най-голям брой „задължителни“ ястия.

Декември е месецът с най-много празници
и най-богата обредност, която в различните райони на България има характерен начин на изпълнение. Но въпреки нюансите, традицията е единна за всички българи.

Кухня за душата 
Както всички народи, и българите имат характерни ястия, свързани с определени празници в народния, църковния и гражданския календар. Такива са постните сарми и пиперки на Бъдни вечер, капамата и изобщо ястия с кисело зеле на Нова година, рибата на Никулден, баницата и халвата на Сирни Заговезни, козунакът на Великден, агнешкото на Гергьовден и още много други.

Макар и специфична в нюансите си,
българската кухня като цяло е общобалканска и влиянието на съседските кулинарни навици не ни е подминало. Ястия като яхнии, сарми, мусаки и всякакви десерти са не само в родното меню, но и в това на гърци, турци, сърби и албанци.

На имен ден не се кани
Последният неподвижен празник за годината отбелязваме на 27.12. – Стефановден. Традицията повелява, на този ден да се поднесат свинско с кисело зеле и баница с месо.

Подготовката на новогодишното меню
и приготвянето на любимите ястия са неотменна част от празничната суетня и обикновено изправят пред сериозни изпитания почти всяка домакиня. Погрижете се, (пред)празничните дни да бъдат изпълнени с по-малко стрес, като се доверите на най-добрите оферти и се въоръжите с правилните кухненски помощници.

За новогодишната вечер има една всепризната максима
– колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна ще е Новата година! Затова и масата е отрупана с всевъзможни вкуснотии – пълнена пуйка с кестени и стафиди, печено прасенце, капама, баница с късмети, баклава и какво ли още не – и всичко това, обилно полято с червено вино и шампанско.

Празникът обаче не се изчерпва само с храната и напитките
– преди всичко той зарежда с оптимизъм и положителни емоции, за посрещане на Нова година, изпълнена с надежда и вяра.

А ето и няколко вкусни и красиви празнични идеи от нас.

Коментари (0)

144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: