Цитрусова свежест през лятото0
65980

Макар мнозина да смятат, че лаймът представлява зелен лимон, то това съвсем не е така – всъщност става въпрос за съвсем различен цитрусов плод (Citrus aurantifolia), който произхожда от Югоизточна Индия и е често срещан на територията на Източния Индийски архипелаг. Разпространен е в континентална Азия и в много други тропически и субтропически райони на света.   

Симпатично закръглените плодове в свежо зелено
са изключително богати на витамин С, притежават интензивен, кисел вкус и много по-силен аромат от този на лимоните. Лаймът рядко се използва самостоятелно, но има значителен принос към вкуса на много от ястията, които консумираме. Едно от основните му предимства е свързано с потенциала му като подправка. 

Класическото му приложение
е свързано с различни любими коктейли, благодарение на които лаймът се радва на голяма популярност и кулинарно предпочитание.


От сочните цитрусови плодове може да се приготви и много вкусна и свежа домашна лимонада.


Настърганата кора на плода
пък придава на сладкишите и десертите невероятно свеж и приятен вкус. Препоръчително е, плодът първо да бъде добре измит и подсушен и след това кората му да се настърже с подходящо ренде или белачка за плодове и зеленчуци, но без горчивата мека бяла част под нея. От 1 голям лайм могат да се получат 2–3 с. л. сок и 1–2 с. л. настъргана кора.

 

Наситеният му, специфичен вкус и аромат
подсилват и обогатяват качествата на храни като ориз, картофи, салати и готвени зеленчуци, без да добавят мазнини. С лайм може да подправяте ястия с месо, сготвено на грил, както и такива с риба и морски деликатеси. 

Освен, че е идеалната съставка
за приготвяне на дресинг за салати, сокът от лайм също така предпазва различни плодове (ябълки, банани, авокадо) от покафеняване, ако се оставят да престоят нарязани.

Когато купувате лайм,
плодовете трябва да са твърди, лъскави и светли. Цветът на лайма се променя от зелено към жълто, когато узрява, но незрелите плодове са тези, които имат желания тръпчив вкус, докато жълтеникавите са по-блудкави.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: