Благодарение на своите натурални съставки, при умерена консумация, бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм, тъй като съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото надвиша дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).
Ново изследване на български учени потвърждава, че произвежданото у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти и съдържа ключови антиоксидантни съединения, като пролин (от 130 до 570 мкгр/л – в зависимост от вида и технологиите на производство) и глутатион (от 0,1 до 1 мкмол/л – според технологията на пивопроизводството и вида дрожди).
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.
Глутатионът е малък протеин, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители.
2. |
Изпрати
лично съобщение |
08.11.2014 Полезна информация наистина. Ще я имам предвид.
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
31.10.2014 Наслада.
|
“… Три дни яли, пили и се веселили. КРАЙ”. Краят, Дами и Господа, е само...
Голяма чаровница е зимата. И толкова разнолика. Може да е бяла или изцапана с кал...
През годините страстта към сладкишите не е подминала нито велики личности, нито пък световноизвестни филмови...
Наред с характерното очарование, което му е присъщо, всеки сезон носи и своите кулинарни предпочитания....
Вярата, грижата и доверието са в основата на ежедневния стремеж да бъдат създавани колбаси и...