Ето какво се случва с тялото ви, ако ядете канела всеки ден

22.11.2023
0
1727

Канелата е една от най-често използваните подправки през цялата година, но най-вече през студените месеци. Ако консумирате канела всеки ден, тя със сигурност ще окаже своето влияние върху организма ви, точно както се отразява яденето (или пиенето) на всичко останало.

В повечето случаи то е положително, макар че е важно да се съобразявате с начина, по който консумирате канелата (поръсването ѝ върху вредни храни, няма да е от полза за здравето ви). Но също така е важно да знаете колко канела е безопасно да консумирате редовно, защото – да, възможно е да консумирате твърде много, пише сайтът parade.com в статията, посветена на ползите от канелата.

5 начина, по които канелата може да повлияе на организма

1. Да понижи холестерола

Всекидневната консумация на канела влияе по няколко начина върху здравето на сърцето в дългосрочен план, смята Лорън Манакър, регистриран диетолог и специалист по хранене. Според нея канелата намалява нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите, като същевременно поддържа нивата на HDL холестерола. Това директно намалява риска от сърдечносъдови заболявания, които са водещата причина за смърт в САЩ.

2. Да понижи кръвното налягане

Освен че понижава нивата на холестерола, канела прави същото и с кръвното налягане. Високото кръвно налягане е свързано със сърдечносъдовите заболявания, затова поддържането му в нормални граници е изключително важно.

3. Да намали риска от диабет тип 2

Научни изследвания показват, че консумацията на канела може да има благоприятен ефект върху диабет тип 2. Това е така, защото тя помага на клетките да станат по-чувствителни към инсулина – хормонът, контролиращ кръвната захар. „Тъй като организмът става по-устойчив на произвеждания от него инсулин, глюкозата не може да навлезе толкова лесно в клетките на тялото, а това води до повишаване на нивата на глюкоза в кръвта и в крайна сметка до диабет тип 2", казва Шарън Палмър, регистриран диетолог и съосновател на Food+Planet. Но тя предупреждава, че канелата не е вълшебна съставка и е важно да се вземе предвид диета на човек като цяло

4. Да намали риска от деменция

Редовното консумиране на канела е полезно и за мозъка. „Канелата съдържа съединения, за които е доказано, че възпрепятстват натрупването в мозъка на тау протеина, основен заподозрян за развитието на болестта на Алцхаймер“, обяснява Манакър. Все пак са необходими много повече данни, за да се потвърди тази връзката, преди канелата да бъде препоръчана като сигурен начин за поддържане на здравето на мозъка.

5. Да подобри здравето на червата

Канелата действа противовъзпалително. Тя може да помогне за поддържане на здравето на червата, като потиска растежа на лошите бактерии и позволява на добрите да се развиват. Според някои проучвания, канелата може да помогне за облекчаване на симптомите при диария, свързана със синдрома на раздразнените черва.

Колко канела е твърде много?

„Колкото и полезна да е канелата, важно е да помните, че прекаляването с нея може да бъде вредно. Потенциално опасното съединение в канелата се нарича кумарин, който може да причини увреждане на черния дроб, ако се приема в големи количества“, казва Манакер. Количеството на кумарина в канела касия – видът канела, който се намира в повечето хранителни магазини – е значително по-високо, отколкото в цейлонската канела (истинската канела).

Поради риска от увреждане на черния дроб, Европейският орган за безопасност на храните препоръчва дневен прием на не повече от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. Това означава, че човек, който тежи 70 килограма, не трябва да консумира повече от 7 милиграма кумарин, който се съдържа в около една чаена лъжичка канела касия. Добавянето на поръска от канела към овесената каша всеки ден едва ли ще причини някаква вреда, но ако надвишавате това количество, по-добре се консултирайте с вашия лекар. Докато поддържате консумацията на канела под една или половин чаена лъжичка на ден, ще се възползвате от многобройните ѝ ползи, без да изпитвате никакви отрицателни ефекти.

 Снимка: Instagram/global_platterКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: