Как точно се прави тофу

12.09.2013
0
104651

Може би знаете, че това е соево сирене, от което се предлагат два основни вида -  едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо. Името на сиренето идва от японски и е съставено от две думи: то (соеви зърна) и фу (сирене). Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се люспите, а останалата течност се сгъстява, като се прибавят оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. На пазара се предлага в буркан или запечатано във фолио. В 100 г тофу има 15,7 г белтъчини, съвсем малко мазнини, затова пък много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6. В тофуто се съдържат и значително количество изофлавини – вещества, близки до женския хормон естроген. Те влияят благотворно на жените, особено в периода на климакса. Соево сирене се препоръчва още на диабетици и на хора със стомашно-чревни и жлъчни проблеми.

 

Pinterest


Коментари (0)



155 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта