Може би знаете, че това е соево сирене, от което се предлагат два основни вида - едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо. Името на сиренето идва от японски и е съставено от две думи: то (соеви зърна) и фу (сирене). Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се люспите, а останалата течност се сгъстява, като се прибавят оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. На пазара се предлага в буркан или запечатано във фолио. В 100 г тофу има 15,7 г белтъчини, съвсем малко мазнини, затова пък много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6. В тофуто се съдържат и значително количество изофлавини – вещества, близки до женския хормон естроген. Те влияят благотворно на жените, особено в периода на климакса. Соево сирене се препоръчва още на диабетици и на хора със стомашно-чревни и жлъчни проблеми.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...