Височайшето си признание патладжанът получава на огромния азиатски субконтинент, защото местните го използват в хиляди ястия, обработени по десетки кулинарни начини. Патладжанът, наричан още син домат, е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. За да се избегне неприятния вкус на суровия плод, преди готвене се нарязва на филии, посолява се и се оставя да се отцеди. След това се изплаква. Поради великолепните си вкусови качества патладжанът присъства в кухнята на народите от цял свят. Основна съставка е в ястията на южноиндийската кухня – самбхар, чътни, къри. Какво са без него и тюрлю гювеча, френското рататуй, левантинската мусака и близкоизточното „Баба Гануш”.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
19.07.2014 Много ги обичам,но спазвам,правилото-по малко Патладжан.
|
“… Три дни яли, пили и се веселили. КРАЙ”. Краят, Дами и Господа, е само...
Голяма чаровница е зимата. И толкова разнолика. Може да е бяла или изцапана с кал...
През годините страстта към сладкишите не е подминала нито велики личности, нито пък световноизвестни филмови...
Наред с характерното очарование, което му е присъщо, всеки сезон носи и своите кулинарни предпочитания....
Вярата, грижата и доверието са в основата на ежедневния стремеж да бъдат създавани колбаси и...