Лукът и здравето – още една причина да го ядем

24.01.2023
0
5813

Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава.

Един от начините да се предпазим от това, е като хапваме лук по-често.

Консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави, обяснява експертът по чревно здраве Меган Роси пред Daily Mail, цитирана от БТА.

Една от причините за това е, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други.

Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция.

Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA).

Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които нормално разрушават костното вещество.

Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол - две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.

Още за полезните свойства на лука може да прочетете в статията ни „Растителният антибиотик“. В нея ще намерите и 6 апетитни рецепти с този полезен зеленчук. 

Снимка: Instagram / my_urban_edible_garden



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: