Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава.
Един от начините да се предпазим от това, е като хапваме лук по-често.
Консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави, обяснява експертът по чревно здраве Меган Роси пред Daily Mail, цитирана от БТА.
Една от причините за това е, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други.
Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция.
Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA).
Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които нормално разрушават костното вещество.
Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол - две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.
Още за полезните свойства на лука може да прочетете в статията ни „Растителният антибиотик“. В нея ще намерите и 6 апетитни рецепти с този полезен зеленчук.
Снимка: Instagram / my_urban_edible_garden
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...