За трета поредна година тетевенското село Черни Вит събира майстори на домашните сирена. Организатор на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.
„Идеята на празника е да можем да идентифицираме тези сирена, които все още не са открити и тези, които могат да бъдат основа за туризъм в Тетевенско и в районите, от които те идват“, разказа той пред БТА.
Гостите на днешния празник ще опитат забравени вкусове от миналото, ще научат интересни техники и рецепти за ястия от мляко, както и любопитни факти за появата на българските сирена.
Програмата включва изложбите „Кулинарното наследство на България“, „Млекарството в България“, дегустация на местни вина и сирена.
Ще бъдат представени старинни практики на направа на сирена – бито сирене, дегустации на сирена в стомна от Северна и Южна България, кротмач, тулум сирене на 400 дни, синдирмьо и бял мъж, зелена сол и сол за сирене, традиционни сирена със зеленчуци, подправки, ядки и гъби.
По думите му ще бъдат представени сирена от цяла България, сред които произвежданото от него в Черни Вит зелено сирене.
„Това е традиция, която се опитвам в последните години да я запазя. Покрай зеленото сирене решихме да описваме сирената в България, да ги възстановяваме и да намираме хора, които ги правят на място. Няма нищо по-ценно от това да имаме възможност традиционните сирена да не бъдат загубени“, каза още Димитров.
Според Международната диабетна федерация по света около 537 милиона души страдат от диабет. През юни...
Всяка година, наближат ли пости, започваме да даваме идеи за по-интересни рецепти на всички вас,...
Канелата е една от най-често използваните подправки през цялата година, но най-вече през студените месеци....
Знаете, че обичаме да надникваме в кухните на известните личности, водени най-вече от кулинарно любопитство. Поредната...
С уникалното си присъствие в кулинарното шоу Hell's Kitchen, успешна верига ресторанти и завидно състояние...