За трета поредна година тетевенското село Черни Вит събира майстори на домашните сирена. Организатор на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит.
„Идеята на празника е да можем да идентифицираме тези сирена, които все още не са открити и тези, които могат да бъдат основа за туризъм в Тетевенско и в районите, от които те идват“, разказа той пред БТА.
Гостите на днешния празник ще опитат забравени вкусове от миналото, ще научат интересни техники и рецепти за ястия от мляко, както и любопитни факти за появата на българските сирена.
Програмата включва изложбите „Кулинарното наследство на България“, „Млекарството в България“, дегустация на местни вина и сирена.
Ще бъдат представени старинни практики на направа на сирена – бито сирене, дегустации на сирена в стомна от Северна и Южна България, кротмач, тулум сирене на 400 дни, синдирмьо и бял мъж, зелена сол и сол за сирене, традиционни сирена със зеленчуци, подправки, ядки и гъби.
По думите му ще бъдат представени сирена от цяла България, сред които произвежданото от него в Черни Вит зелено сирене.
„Това е традиция, която се опитвам в последните години да я запазя. Покрай зеленото сирене решихме да описваме сирената в България, да ги възстановяваме и да намираме хора, които ги правят на място. Няма нищо по-ценно от това да имаме възможност традиционните сирена да не бъдат загубени“, каза още Димитров.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...