Плодът с огнено име

25.11.2015
1
101542

Този стипчив плод с ярък цвят е познат под името „райска ябълка“ само в България. Ботаническото му име е Diospiros kaki и на гръцки означава „божествен огън“. В други езици плодът се нарича каки, на руски е хурма, а на английски – persimmom.
Родината на райската ябълка според едни е Китай, според други – Япония. Отглеждат се предимно в субтропичния климатичен пояс, а почти от един век – и в южните части на България, като днес родните производители я изнасят в големи количества. Дървото на райската ябълка достига максимум 10 м височина и на външен вид много прилича на обикновената ябълка.
Познати са над 100 разновидности, като плодовете на едни сортове узряват в началото на октомври, а на други – в края. Ако узряването съвпадне с първите мразове, то от това плодовете стават още по-вкусни. Тежат до 500 г и месото им е по-светло от кората, а в него има до 8 семки.
Стипчивият вкус на недозрялата райска ябълка идва от високото съдържание на тамин (до 1,5%). При отлежаване обаче плодът става сладък и сочен. Важно е да се знае, че твърдите плодове могат да се съхраняват от 2 до 3 седмици в хладилник. Узрелите плодове е добре да се консумират възможно най-бързо, защото се развалят. Освен че е вкусна, райската ябълка е полезен енергиен източник – тя съдържа до 25% захари, пектин, органични киселини, богата е на витамин С и особено на провитамин А, както и на много други витамини и минерали – калий, калций, фосфор, желязо.
Може да се консумира всякак, но най-често плодът се яде в свежо състояние. С него може да се приготвят салати със заливки от лимон, сметана, захар. Използва се в сладоледови или млечни смеси, както и във вид на желета, конфитюри, мусове, пудинги. Пие се и сокът – прясно изцеден или консервиран в бутилки.Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

27.11.2015
Обожавам го, хапвам го на плодова салата с други плодове, смесен с мюсли за закуска, или на смути в блендера. Малката ми дъщеричка(1,7г) също го обича по същия начин като мен :)

Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: