По-добрата занимавка

08.08.2014
1
99859

Сърцевината на пуканката е от нишесте и е пропита от микроскопично количество влага, като при нагряване набухва, достигайки вътрешно налягане до 9 атмосфери и разкъсва обвивката. Този процес е прост, естествен и при определени условия лесно протича и без участието на човека – например царевично зърно върху нажежен камък.
Най-ранните доказателства за консумацията на пуканки датират от преди повече от 4000 години, а следите им водят към праотците на индианците, които си падали по попкорна не по-малко от днешните американци, бързо превърнали яденето на пуканки в доходоносен бизнес.
Първата машина за промишлено производство на пуканки е изобретена през 1893 г. и в нея царевичните зърна се нагрявали до 480 градуса. Само 3 години след това, по време на Световното изложение през 1896 г., пуканките станали хит, а с появата на киното превзели първо цяла Америка, а после – и останалия свят. Малцина обаче знаят, че попкорнът станал причина за изобретяването и на най-използваната в днешни дни част от кухненското обзавеждане – микровълновата печка.

Pinterest


Коментари (0)



180 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта