Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и се отглежда в тропическите области. Плодът е месест с 1 светлосива костилка, с характерна миризма и парлив вкус. От мускатовото дърво се получават две подправки – мускатов орех и мускатов цвят, който се цени повече, но се намира трудно.
Използва се в кулинарията, като преди употреба индийското орехче трябва да се настърже на ситно ренде. Има силен сладникав вкус и е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, козунаци и др. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, за спанак, зеле и лук, за сосове и месни ястия, за супи и пастети. В сосовете индийското орехче се слага в края на варенето, в ястията – по време на готвенето, а в тестени изделия – при замесването на тестото.
Индийското орехче се препоръчва при болки и колики в стомаха и червата (особено при малки деца), при главоболие, за засилване на паметта и др. Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
18.02.2016 да
|
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...
В дните, в които трябва да сме отговорни и да останем вкъщи, Лора и Стоян...