Полезната подправка

08.02.2016
1
99591

Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и се отглежда в тропическите области. Плодът е месест с 1 светлосива костилка, с характерна миризма и парлив вкус. От мускатовото дърво се получават две подправки – мускатов орех и мускатов цвят, който се цени повече, но се намира трудно.

Използва се в кулинарията, като преди употреба индийското орехче трябва да се настърже на ситно ренде. Има силен сладникав вкус и е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, козунаци и др. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, за спанак, зеле и лук, за сосове и месни ястия, за супи и пастети. В сосовете индийското орехче се слага в края на варенето, в ястията – по време на готвенето, а в тестени изделия – при замесването на тестото.
    
Индийското орехче се препоръчва при болки и колики в стомаха и червата (особено при малки деца), при главоболие, за засилване на паметта и др. Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.Коментари (1)

Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: