Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и се отглежда в тропическите области. Плодът е месест с 1 светлосива костилка, с характерна миризма и парлив вкус. От мускатовото дърво се получават две подправки – мускатов орех и мускатов цвят, който се цени повече, но се намира трудно.
Използва се в кулинарията, като преди употреба индийското орехче трябва да се настърже на ситно ренде. Има силен сладникав вкус и е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, козунаци и др. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, за спанак, зеле и лук, за сосове и месни ястия, за супи и пастети. В сосовете индийското орехче се слага в края на варенето, в ястията – по време на готвенето, а в тестени изделия – при замесването на тестото.
Индийското орехче се препоръчва при болки и колики в стомаха и червата (особено при малки деца), при главоболие, за засилване на паметта и др. Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
18.02.2016 да
|
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...
Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и...
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...