Всички сме чували, че колкото по-тъмно на цвят е брашното, толкова по-пълнозърнесто и съответно – по-полезно е то.
Действително полезните вещества в зърното се намират в обвивката му и в зародиша. При пълнозърнестото те остават в брашното, а при бялото брашно се пресяват.
Пълнозърнестото брашно съдържа полезни въглехидрати, т.е. дълги вериги от молекули. Стомахът ни ги преработва много бавно, кръвната захар не се повишава бързо, организмът ни отделя малко инсулин, горим повече мазнини.
Освен това в пълнозърнестото брашно има много баластни вещества – това са въглехидрати, които човешкият организъм не може да усвои. Те „пълнят” стомаха и ни оставят с усещането за ситост по-дълго време. Така нямаме пристъпи на „вълчи глад”. И освен това баластните вещества мобилизират червата.
Ако месите сами хляба си
Тестото от пълнозърнесто брашно трябва да втасва продължително. Това дава възможност на зърното да поеме бавно влагата и да разгърне целия си потенциал. Добрите пекари ще ви кажат, че е нужно около едно денонощие.
Как да разберете дали купеният хляб е пълнозърнест?
Не всеки тъмен хляб е пълнозърнест. Производителите „помагат” на хляба да придобие тъмния цвят по различни начини.
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...