Защо пълнозърнестото брашно е по-полезно?

20.05.2022
0
2400

Всички сме чували, че колкото по-тъмно на цвят е брашното, толкова по-пълнозърнесто и съответно – по-полезно е то.

Действително полезните вещества в зърното се намират в обвивката му и в зародиша. При пълнозърнестото те остават в брашното, а при бялото брашно се пресяват.

Пълнозърнестото брашно съдържа полезни въглехидрати, т.е. дълги вериги от молекули. Стомахът ни ги преработва много бавно, кръвната захар не се повишава бързо, организмът ни отделя малко инсулин, горим повече мазнини.

Освен това в пълнозърнестото брашно има много баластни вещества – това са въглехидрати, които човешкият организъм не може да усвои. Те „пълнят” стомаха и ни оставят с усещането за ситост по-дълго време. Така нямаме пристъпи на „вълчи глад”. И освен това баластните вещества мобилизират червата.

Ако месите сами хляба си

Тестото от пълнозърнесто брашно трябва да втасва продължително. Това дава възможност на зърното да поеме бавно влагата и да разгърне целия си потенциал. Добрите пекари ще ви кажат, че е нужно около едно денонощие.

Как да разберете дали купеният хляб е пълнозърнест?

Не всеки тъмен хляб е пълнозърнест. Производителите „помагат” на хляба да придобие тъмния цвят по различни начини.

  • Ако вътрешността му е сочна и като я натиснете реагира като пружина, значи е пълнозърнест. Всеки знае, че натиснеш ли бял хляб с пръст, мястото си остава вдлъбнато.
  • Освен това хлябът е сивкаво-кафеникав на цвят, а не червеникаво-кафяв. Ако цветът е в посока оранжево-кафяв със сигурност са го оцветявали с нещо на захарна основа.


Коментари (0)

111 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: