Гръцка великденска супа „Магерица“

Навсякъде в християнския свят великденското меню е специално. Нашите съседи, гърците, слагат край на постите с една вкусна супа от агнешки дреболии. Тя е и първото нещо, което се яде след Великденския пост, в нощта на Великден, т.е. първите часове на неделята. Причината е много логична: карантията на агнето трябва да се употреби максимално бързо. Основните продукти в супата са агнешки дроб, ориз, пресен лук и копър. Освен дроб, вътре слагат и сърцето, шкембе, черва, бъбреци. Ако се яде сутринта, към нея винаги има пресен хляб. А в неделя гърците излизат на открито и правят чеверме – или агнешко, или козе.
Източник: Бон Апети
Дата: 30.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг агнешки комплект
100 г кисело мляко
100 г ориз
50 мл зехтин
2 жълтъка
2 глави лук
4 връзки пресен лук
1 връзка лапад
1 връзка копър
2 стръка пресен чесън
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Гръцка великденска супа „Магерица“
Черният дроб се попарва за 2–3 минути в кипяща вода и се нарязва на кубчета. Останалите дреболии от агнешкия комплект се измиват и се сваряват, след което се режат на малки кубчета.
2
Гръцка великденска супа „Магерица“  2
Двата вида лук, чесънът, копърът и лападът се наситняват. Дреболиите, лукът и чесънът се запържват в зехтина.
3
Гръцка великденска супа „Магерица“  3
В тенджерата се добавя предварително измитият ориз и се наливат около 2 л от бульона от варенето на дреболиите.
4
Гръцка великденска супа „Магерица“  4
След като оризът се свари, се прибавят лападът и копърът. Готви се още 4–5 минути.
5
Гръцка великденска супа „Магерица“  5
Жълтъците се разбиват с киселото мляко и лимона.
6
Гръцка великденска супа „Магерица“  6
Темперират се внимателно с част от супата и се наливат в тенджерата. Кипва се.
7
Гръцка великденска супа „Магерица“  7
Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2017
Супата стана превъзходна. Но вместо с дреболии , само с агнешко я сготвих. Просто стана невероятна
1.
Изпрати
лично съобщение

14.04.2017
По-добре повече за ядене,отколкото по-малко за пиене!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


134 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: