Козунак със сметана

И с много стафиди, накиснати в ром, а също и с филирани бадеми за разкош
Източник: Бон Апети
Дата: 14.04.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 ч. ч. брашно
3 яйца (размер L)
3/4 ч. ч. захар
150 мл прясно мляко
150 мл животинска сметана
160 г краве масло
1/2 кубче жива мая
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. филирани бадеми
1 ч. ч. бели стафиди
100 мл тъмен ром
1/2 ч. л. индийско орехче
кората от 2 лимона
жълтък за намазване
кристална захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Козунак със сметана

Стафидите се накисват в рома от предния ден. Бадемите се запичат на сух тиган. Маята се разтваря в малко топла вода с една щипка от захарта и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, настърганата лимонова кора, шупналата маята, разтопеното краве масло, затоплените прясно мляко и сметана, едно цяло яйце и два жълтъка, индийското орехче, захарта и солта.

 


2
Козунак със сметана 2

Замесва се меко тесто, към което се прибавят отцедените от рома стафиди и запечените и охладени бадеми. Тестото се поставя в купа, покрива се с капак (фолио за свежо съхранение) и се оставя да втасва докато удвои обема си.

 


3
Козунак със сметана 3

Когато е готово се разделя на две равни части. От всяка се оформят 3 дълги (50–60) см фитила, които леко се усукват.

 


4
Козунак със сметана 4

Фитилите се сплитат три по три стегнато. Плитките се поставят във форми терин с намокрена пергаментова хартия на дъното. Оставят се да втасат повторно.

 


5
Козунак със сметана 5

След това се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват с кристална захар.

 


6
Козунак със сметана 6

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това температурата се намалява на 150 градуса, с вентилатор, и се допича за още 20 минути.

 


 


Съвет: От тези продукти излилзат два козунака.


Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

14.05.2020
Най-добрия ми козунак за сега!
19.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2020
Сложиш червени борувинки вместо стафиди. Нямам търпение да го опитам. Правя коунак за първи път и вярвам че късмета на начинаещия беше с мен.
18.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Сполучлива рецепта, но поеха повече брашно и не станаха достатъчно сладки.
17.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2015
Козунак със сметана, козуначено руло и яйца, боядисани с лук. Благодаря за рецептите! :)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.04.2015
Супер козунак. Пое малко повече брашно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: