Ориз с коприва

Ароматен, пролетен и много вкусен!
Източник: Иво
ТИТЛА: Чирак
Дата: 27.04.2025

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г прясна коприва
900 мл вода
2 моркова
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
30 мл олио
280 г ориз
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
½ връзка джоджен
сол на вкус
черен пипер на вкус

за заливка:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с.л. брашно
щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Ориз с коприва
В купа с гевгир попарете почистената и измита коприва с врялата вода. Запазете бульона.
2
Ориз с коприва 2
Нарежете морковите на ситно, а бялата част на лука и чесъна на полумесеци.
3
Ориз с коприва 3
В незагрят тиган сипете олиото, добавете ½ ч.л. студена вода и запържете за кратко зеленчуците.
4
Ориз с коприва 4
Добавете оризът и го запържете за 4-5 минути, докато стане прозрачен.
5
Ориз с коприва 5
След това добавете копривата.
6
Ориз с коприва 6
Сипете половината от копривения бульон.
7
Ориз с коприва 7
Добавете наситнения джоджен.
8
Ориз с коприва 8
Овкусете със сол, черен пипер и червения пипер.
9
Ориз с коприва 9
Добавете нарязаните пера на лука и чесъна, доматеното пюре, останалия бульон и разбъркайте.
10
Ориз с коприва 10
В подходяща тава изсипете ориза и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
11
Ориз с коприва 11
За заливката в купичка разбъркайте киселото мляко, яйцата, брашното и солта.
12
Ориз с коприва 12
Разпределете сместа върху ястието и допечете за още 5-10 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: