Телешко по бургундски (2-ри вариант)

Апетитно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 11.12.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг телешка плешка
500 г кафяви печурки
250 г перлени лукчета (замразени)
60 г краве масло
750 мл червено вино „Пино ноар“
500 мл телешки бульон
80 мл бренди
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
3 моркова
1 глава лук
1/4 връзка мащерка
2 дафинови листа
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус
1 хляб с дебела кора


Начин на приготвяне:
1
Телешко по бургундски (2-ри вариант)
Телешкото се реже на едри кубчета, овкусява се със сол и черен пипер и се запържва на няколко пъти в зехтина, до златистокафяво. Изважда се от съда.
2
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 2
В същата мазнина се запържват морковите, нарязани по диагонал на едри парчета, лукът – нарязан на лодки, накълцаният чесън и целите клонки мащерка.
3
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 3
Слагат се дафиновите листа и доматеният концентрат. Разбърква се, да се запържи леко.
4
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 4
Налива се брендито, фламбира се и се налива бульонът. Разбърква се.
5
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 5
Прибавят се виното, захарта, сол и черен пипер на вкус.
6
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 6
Връща се месото, похлупва се и се пече около 3 часа в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор, докато месото омекне.
7
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 7
Гъбите се запържват до златисто в половината от маслото.
8
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 8
Изваждат се от тигана и в същия съд се запържват перлените лукчета с останалото масло, като се готвят до златисто.
9
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 9
Зеленчуците се посоляват и се слагат в яхнията, готви се още 30 минути.
10
Телешко по бургундски (2-ри вариант) 10
Яхнията се сервира върху дебели резени хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.06.2017
Да, Росица, можеш да използваш друго качествено червено вино по твой избор.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2017
Дали може да заменя виното с друго? Благодаря
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: