Дресьори на салати



0
66512

Понякога и човекът с най-развинтеното въображение стои безмълвен пред хладилника и си задава фундаментални въпроси... Да не говорим за случаите, в които гостите жадуват за нещо по-фантазе от втръсналата шопска салата. От такива и подобни кризисни ситуации изход има и неговото име е дресинг.

Дресингът увенчава със заслужен финал кулинарните ни усилия в кухнята, като се прилага предимно при салатите. Обикновено дресингът е сос, но може да бъде и един прост или не толкова прост винегрет, или дори пролетарска заливка от олио. Кулинарните спецове обаче правят разлика между дресинг, винегрет и заливка. Когато говорят за дресинг, обикновено имат предвид сос на основата на сметана или майонеза с добавка от кисели краставички, подправки, оцет, горчица и други. Чуете ли думата винегрет, значи става въпрос за сос на основата на растителна мазнина, киселина и подправки. При неговото приготвяне се изисква първо да се смесят мазнината и киселината и след като се разбият добре, да се прибавят и подправките. Съотношението на мазнината към оцета трябва да е 3:1. Заливката пък се среща най-вече в българската национална кухня, като основата й съдържа кисело мляко, орехови ядки, оцет и слънчогледово олио. Функцията и на трите е една и съща – салата със собствен стил и вкус, а не просто сбирщина от компоненти. 

Спешна кулинарна помощ
Факт е, че много често салатеният сос добива тъй прекрасен вкус, че може да потърси солова изява, като се разположи върху хрупкава препечена филийка хляб. Обикновено това, което прави салатените сосове истински представители на своя вид, е мазнината. Тя може да бъде олио, маргарин, зехтин или дори остатъчната мазнина, в която са изпържени няколко резена бекон. Оцетът е задължителна съставка от винегрета. А също и подправките, като най-подходящи в случая са чесън, лук, черен пипер, риган… 
И да не забравяме – най-важното е да изберем подходящите съставки – оцет, мазнина, подправки. 

Подправките
· За приятен чеснов аромат завийте половин глава чесън във фолио и го запечете за около 20 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна. Сложете го във винегрета за около час и после го извадете.
· Пресните зелени подправки бързо и лесно придават аромат на дресингите, сосовете и винегретите. Магданозът, естрагонът и босилекът са по-добри от силните подправки, като розмарин. Свежият босилек е идеален с домати, джодженът – в гръцката салата, кориандърът – със скариди.
· Добавете щипка захар или чаена лъжичка мед, ако не искате прекалено кисела заливка. 

Как да съхраняваме салатените сосове?
· За разлика от майонезата, сосът с оцет е с нестабилна емулсия. Това означава, че винегретът бързо се разслоява. Разбийте го с тел, преди да го използвате.
· Винегретът може да се съхранява в хладилник, в плътно затворено бурканче, в продължение на две седмици.
· Салатата се подправя непосредствено преди консумиране – ако го направите по-рано, всички листа ще се намокрят

Коментари (0)

Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: