Кратка история на хотдога



0
2885

Кренвиршът е една от най-старите познати форми на обработено месо. Той е споменат за първи път в Омировата „Одисея“ през IX. век пр. Хр.

Говори се, че
кренвиршът – на англ. frankfurter – бил разработен във Франкфурт през 1487 г., пет години след като Колумб предприел плаването си към Новия свят. Жителите на Виена наричат кренвирша wiener, за да заявят своя принос за откриването на хотдога.
 
Оказва се, че
хотдогът е донесен в Северна Америка от европейски месари от различни националности.


 
Спорно е
и кой първи е приготвил кренвирши на руло с хляб – някои казват, че един немски имигрант в Ню Йорк продавал кренвирши, обвити с кисело зеле и гарнирани с мляко. През 1871 г. германски пекар отворил първата будка за хотдог – в Кони Айланд, продавайки 3 684 „дакел“ кренвирша през първата година. Както се смята, че Германия е родината на наденицата и кренвирша, така се предполага и че германците първи са поставили кренвирша в хляб.


 
Такъв познаваме хотдога и днес – в продълговата питка, топъл и подправен с малко люто.
А за истински вкус опитайте го с кренвирши Аз ям!

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: