Кратка история на хотдога


0
2209

Кренвиршът е една от най-старите познати форми на обработено месо. Той е споменат за първи път в Омировата „Одисея“ през IX. век пр. Хр.

Говори се, че
кренвиршът – на англ. frankfurter – бил разработен във Франкфурт през 1487 г., пет години след като Колумб предприел плаването си към Новия свят. Жителите на Виена наричат кренвирша wiener, за да заявят своя принос за откриването на хотдога.
 
Оказва се, че
хотдогът е донесен в Северна Америка от европейски месари от различни националности.


 
Спорно е
и кой първи е приготвил кренвирши на руло с хляб – някои казват, че един немски имигрант в Ню Йорк продавал кренвирши, обвити с кисело зеле и гарнирани с мляко. През 1871 г. германски пекар отворил първата будка за хотдог – в Кони Айланд, продавайки 3 684 „дакел“ кренвирша през първата година. Както се смята, че Германия е родината на наденицата и кренвирша, така се предполага и че германците първи са поставили кренвирша в хляб.


 
Такъв познаваме хотдога и днес – в продълговата питка, топъл и подправен с малко люто.
А за истински вкус опитайте го с кренвирши Аз ям!

Pinterest
Коментари (0)



Ивайло се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Хрупкав хляб със сусам
Angelina Daneva се регистрира в сайта.
ioni се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Пица със зеленчуци на грил
SuperMag коментира рецептата Салата от печени тиквички
SuperMag коментира рецептата Пилешко с пролетни зеленчуци
SuperMag коментира рецептата Супа топчета със спанак
SuperMag коментира рецептата Ябълки със сирене и ядки
SuperMag коментира рецептата Тофу с ябълки
SuperMag коментира рецептата Постна ябълкова торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта