За пикника – винаги с добро настроение


0
1395

В сезона на отпуските и ваканциите, едни от най-вълнуващите мигове за всеки от нас са моментите, прекарани навън с близки и приятели, когато слънцето е щедро, дните са дълги и безгрижни, а ние сме приготвили вкусна храна и любима напитка. Да, точно така – това е пикникът, който всички обичаме. Но откъде е дошла тази дума, преди да навлезе в ежедневието ни?

Думата пикник произхожда
от френския израз repas à piquenique, който на английски се превежда като picnic meal (пикник ястие). Английският израз пък вероятно идва от глагола pick, който има няколко значения – избирам, вдигам, изравям, откъсвам и пр.

В английския речник
думата „пикник“ датира от 1750 г. и означава хранене навън или разнообразие от храна, която да бъде споделяна в общност от хора. През първата половина на XIX. век в Лондон дори съществувало пикник общество, което се събирало на пикник на улица „Оксфорд“. До 1860 г. голяма популярност придобили кошницата за пикник, паят, чаят, специалният пикник обяд. Дори Чарлз Дикенс представил една от своите колоритни героини в условията на пикник в слънчевата провинция.

Нещо леко и приятно
– така може да опишем пикника, който американците познават от анимационния филм за мечето Йоги и други известни филми. През 70-те години на миналия век пък канадски парашутист описал военната служба в дневника си по следния начин: „Това не е пикник, война е“.

Хубавото време навън само по себе си
винаги е достатъчен и чудесен повод за празник. Затова пригответе храна – салам Аз ям!, пресен хляб, домати и вино – и се обадете на приятели. Отдайте дължимото на пикника, като се насладите на емоцията от споделеното време заедно – без да бързате и с подобаваща доза добро настроение.

Pinterest
Коментари (0)



Ивайло се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Хрупкав хляб със сусам
Angelina Daneva се регистрира в сайта.
ioni се регистрира в сайта.
SuperMag коментира рецептата Пица със зеленчуци на грил
SuperMag коментира рецептата Салата от печени тиквички
SuperMag коментира рецептата Пилешко с пролетни зеленчуци
SuperMag коментира рецептата Супа топчета със спанак
SuperMag коментира рецептата Ябълки със сирене и ядки
SuperMag коментира рецептата Тофу с ябълки
SuperMag коментира рецептата Постна ябълкова торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта