

Той съчетава елегантност и простота, точно както небезизвестната мелба. Но да не се отплесваме, а да видим кой, кога и защо за първи път решил да превъплъти плода с най-женствените форми в разкошен десерт и да го нарече „Хубавата Елена“.
На 17 декември 1864 г. в Париж е премиерата на оперетата на Жак Офенбах „Хубавата Елена“. Възхитен от този спектакъл, прочут майстор-готвач решава да посвети своето ново кулинарно произведение на главната героиня в тази малко позабравена днес оперета.
Това разбира се е небезизвестният Огюст Ескофие (1846–1935). Спокойно можем да кажем, че втората половина на 19. и началото на 20. век преминават под знака на неговата безспорна звезда.
Кулинар, ресторантьор, един от основателите на хотелската верига „Риц“, писател, популяризиращ и развиващ наследеното от Карем, той е легенда в средите на колегите си и е останал в историята с прозвището „Кралят на готвачите и готвачът на кралете“. Признанието му е дадено през 1912 г. от кайзер Вилхелм ІІ. Ескофие прави много, за да развие и модернизира сложните кулинарни техники на Карем. Благодарение на него готварството се превръща в престижна професия. Книгата му La Guide Culinaire съдържа над 5000 рецепти и се използва и до днес като учебник и рецептурник.
Но да се върнем на „Хубавата Елена“. Защо вместо ябълка, както може да се очаква, Ескофие избира круша? Нали митът за Елена, Парис и Троянската война е свързан и с историята за ябълката на раздора от градините на Хесперидите.
Не сме сигурни, но предполагаме, че за десерта в чест на Елена, най-прекрасната от жените, няма по-подходяща от крушата. Та кой друг плод има толкова женствени форми?
Круши „Хубавата Елена“
Необходими продукти за 4 порции:
4 круши
750 мл вода
200 г захар
1 шушулка ванилия
парче лимонова кора
за шоколадовия сос:
150 г черен шоколад (70% какао)
100 мл течна животинска сметана
20 г краве масло
Начин на приготвяне:
1.Крушите се обелват, а дръжките им се запазват. По желание се разполовяват и почистват от семките, но може да се оставят и цели.
2.В тенджера се кипва водата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбърква се, докато захарта се разтвори.
3.Силата на огъня се намалява (сиропът не трябва да кипи) и крушите се пошират в него за 10–15 минути. Трябва да омекнат, но да запазят формата си. Охлаждат се в сиропа, за да поемат хубаво аромата му.
4.Сметаната се загрява на умерен огън и преди да заври, се дърпа от котлона. Добавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се получи гладък сос. Слага се маслото и отново се разбърка.
5.Крушите се заливат обилно с шоколадов сос. Сервират се по желание с топка ванилов сладолед.
Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...