Круши „Хубавата Елена“

27.09.2025
0
1148

За най-прекрасната измежду жените

Ех, тази хубава Елена! Неземната ѝ красота в крайна сметка става причина за Троянската война, а впоследствие вдъхновява много поети, художници, музиканти и, както виждаме, готвачи. Десертът, посветен на най-прекрасната измежду жените, и днес триумфира из ресторанти и сладкарници из целия свят.

Той съчетава елегантност и простота, точно както небезизвестната мелба. Но да не се отплесваме, а да видим кой, кога и защо за първи път решил да превъплъти плода с най-женствените форми в разкошен десерт и да го нарече „Хубавата Елена“.

На 17 декември 1864 г. в Париж е премиерата на оперетата на Жак Офенбах „Хубавата Елена“. Възхитен от този спектакъл, прочут майстор-готвач решава да посвети своето ново кулинарно произведение на главната героиня в тази малко позабравена днес оперета.

Това разбира се е небезизвестният Огюст Ескофие (1846–1935). Спокойно можем да кажем, че втората половина на 19. и началото на 20. век преминават под знака на неговата безспорна звезда.

Кулинар, ресторантьор, един от основателите на хотелската верига „Риц“, писател, популяризиращ и развиващ наследеното от Карем, той е легенда в средите на колегите си и е останал в историята с прозвището „Кралят на готвачите и готвачът на кралете“. Признанието му е дадено през 1912 г. от кайзер Вилхелм ІІ. Ескофие прави много, за да развие и модернизира сложните кулинарни техники на Карем. Благодарение на него готварството се превръща в престижна професия. Книгата му La Guide Culinaire съдържа над 5000 рецепти и се използва и до днес като учебник и рецептурник.

Но да се върнем на „Хубавата Елена“. Защо вместо ябълка, както може да се очаква, Ескофие избира круша? Нали митът за Елена, Парис и Троянската война е свързан и с историята за ябълката на раздора от градините на Хесперидите. 

Не сме сигурни, но предполагаме, че за десерта в чест на Елена, най-прекрасната от жените, няма по-подходяща от крушата. Та кой друг плод има толкова женствени форми?

Круши „Хубавата Елена“

Необходими продукти за 4 порции:

4 круши

750 мл вода

200 г захар

1 шушулка ванилия

парче лимонова кора

 

за шоколадовия сос:

150 г черен шоколад (70% какао)

100 мл течна животинска сметана

20 г краве масло

 

Начин на приготвяне:

1.Крушите се обелват, а дръжките им се запазват. По желание се разполовяват и почистват от семките, но може да се оставят и цели.

2.В  тенджера се кипва водата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбърква се, докато захарта се разтвори.

3.Силата  на  огъня се намалява (сиропът не трябва да кипи) и крушите се пошират в него за 10–15 минути. Трябва да омекнат, но да запазят формата си. Охлаждат се в сиропа, за да поемат хубаво аромата му.

4.Сметаната се загрява на умерен огън и преди да заври, се дърпа от котлона. Добавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се получи гладък сос. Слага се маслото и отново се разбърка.

5.Крушите се заливат обилно с шоколадов сос. Сервират се по желание с топка ванилов сладолед.



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: