Съществуват над 2 500 сорта круши, които освен в зависимост от времето им на узряване, могат да бъдат групирани и според кулинарната им употреба – така например има сортове, които са идеални за директна консумация, както и такива, които са подходящи за сокове или пък такива, които стават за готвене.
Сочните и сладки плодове са най-полезни, когато
се консумират пресни, но въпреки това употребата им в сладкиши, предястия, салати и основни ястия е широко разпространена, заради уникалните им свойства да ароматизират и да обогатяват по неповторим начин вкуса на всяко ястие, в което присъстват.
Крушата е хармонично съчетание от полезни хранителни вещества
Богата е на фруктоза, което я прави подходяща за консумация по всяко време на деня, особено при хора, които страдат от умствена и физическа преумора. Съдържа големи количества фосфор, желязо, йод, витамини А, В1, В2 и С. Бързо утолява жаждата и спомага за регулиране на кръвното налягане. Въпреки че е много сладка, крушата не е сред най-калоричните плодове – в 160 г се съдържат около 100 калории.
Наред с останалите си лечебни свойства,
крушата спомага за понижаване на холестерола. За съжаление обаче бързо се разваля, не може да се замразява, а в хладилник издържа не повече от 1 седмица.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...