Шоколадов кейк с поширани круши

Красиво и ефектно сладко изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 30.09.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кейка:
430 г брашно
180 г захар
80 г какао
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. лимонов сок
2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

за крушите:
6–8 дребни круши
600 мл червено вино „Пино ноар“
180 г захар
1 щипка индийско орехче

за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио



Начин на приготвяне:
1
Шоколадов кейк с поширани круши
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, като се налива и олиото.
2
Шоколадов кейк с поширани круши 2
Прясното мляко се разбърква добре с лимоновия сок.
3
Шоколадов кейк с поширани круши 3
Какаото се смесва с брашното, бакпулвера и ванилията.
4
Шоколадов кейк с поширани круши 4
Към яйчната смес се добавят млякото, сухите съставки и виното, и се разбива добре.
5
Шоколадов кейк с поширани круши 5
Квадратна форма за торта с подвижно дъно се покрива с пергаментова хартия. Кейковото тесто се пресипва във формата.
6
Шоколадов кейк с поширани круши 6
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се.
7
Шоколадов кейк с поширани круши 7
Крушите се белят и се избушват, като дръжките им се запазват.
8
Шоколадов кейк с поширани круши 8
Захарта, виното и индийското орехче се загряват в тенджера, докато захарта се разтвори. Слагат се крушите. Ако течността не ги покрива, се налива още вино.
9
Шоколадов кейк с поширани круши 9
Пошират се в ароматната смес, затиснати с чиния, под капак, за около 15 минути. Оставят се да се охладят в течността и се изваждат.
10
Шоколадов кейк с поширани круши 10
Около 150 мл от винената смес се сипват в касерола и се редуцира на умерен огън, докато се получи гъст сироп.
11
Шоколадов кейк с поширани круши 11
Готовият кейк се заравнява.
12
Шоколадов кейк с поширани круши 12
Напоява се с част от останалата винена смес.
13
Шоколадов кейк с поширани круши 13
Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с олиото.
14
Шоколадов кейк с поширани круши 14
Кейкът се покрива с шоколадовата глазура.
15
Шоколадов кейк с поширани круши 15
Крушите се подсушават, намазват се с редукцията и се подреждат върху кейка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


128 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: