Паста ала Норма

13.07.2025
0
39076

Една истинска Норма

Всеки, който е опитвал спагети ала Норма, вероятно си е задавал въпроса каква е връзката между композитора Белини, операта „Норма“ и божествената  сицилианска паста. Вероятно великолепната драматичност на „Норма“ е сред причините за името, дадено на кулинарния шедьовър, за който ви разказваме. Но както всяка история, свързана с някое известно ястие, така и тази се разклонява в няколко посоки.  

 

Първата история е свързана с неизвестен готвач от Сицилия. Той бил меко казано впечатлен от трагичната история на друидската върховна жрица и нейната невероятна финална ария „Deh! Non volerli vittime”, в края на която тя се качва на погребалната клада, за да се жертва. Под влияние на силните емоциите от представлението готвачът създал ястие от патладжани, доматен сос, паста и сирене „Рикота“, в което ароматите на различните продукти се сблъскват така, че създават едновременно драматизъм и божествен вкус за небцето.

Втората история обаче се смята за по-вероятна.

Според нея малко след премиерата през 1831 г., когато Норма е пята от Джудита Паста, а Адалджиза – от Джулия Гризи, един от приятелите на Белини харесал толкова много операта, че започнал да използва израза „Una vera Norma” („Една истинска Норма”), когато искал да похвали нещо или нечия постъпка.

Изтекли много години и когато писателят Нино Марталио опитал за първи път това иначе традиционно сицилианско ястие, изпаднал в такъв възторг от него, че го нарекъл „Паста ала Норма”.

Кулинарните историци обаче винаги подчертават, че за да се получи „симфонията“ на пастата, тя непременно трябва да се приготви с особената разновидност на сицилианската солена „Рикота“. Само  така ястието придобива специфичните си гастрономически нотки.

Паста ала Норма

Време за приготвяне: 1 час и 40 минути

Необходими продукти за 4 порции:

500 г спагети

250 г сирене „Рикота“

1 кг домати (сорт „Рома“)

2 патладжана (тънки)

2 скилидки чесън

1/2 връзка босилек

80 мл зехтин

1 с. л. каперси

1 ч. л. червен винен оцет

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1.Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят, докато сокът им се редуцира до 1/3.

2.Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в около 40 мл загрят зехтин.

3.Наливат се и сготвените домати, овкусява се с наситения босилек, сол, черен пипер и оцета. Сосът се вари 15 минути на слаб огън.

4.Необелените патладжани се режат на шайби. Посоляват се и се оставят 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Изплакват се и се подсушават с кухненска хартия.

5.Поливат се с останалия зехтин и се пържат на няколко пъти в загрят тиган. След това се слагат в доматения сос.

6.Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се разбърква със соса, като по желание се налива от водата от варенето. Готви се 2–3 минути и се отстранява от котлона.

7.Всяка порция се поднася със сирене рикота.

Съвет:

Ако патладжаните са от по-дебелите се разполовяват или се нарязват на четвъртинки, а след това на тънки филийки.



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: