

Ето и някои от най-популярните истории за произхода на тези толкова вкусни спагети.
В книгата си за кухнята на Неапол (Naples at Table: Cooking in Campania) Артур Шварц подробно разглежда етимологията на думата и по-конкретно термина „Путанеска“. Той разкрива, че това наименование е дало повод за много и различни интерпретации, но си заслужава да се обърне внимание главно на две теории.
Според първата името на спагетите е дадено от собственика на прословут публичен дом, който сервирал на своите клиенти въпросното ястие, за да се подкрепят с храна преди поредните „креватни подвизи“. Като основно предимство се изтъквал фактът, че ястието става бързо и е лесно за приготвяне. Други правят връзка между ярките цветове на интимното бельо на куртизанките и цветовете на ястието. Момичетата, за да привличат клиенти, се стремели да използват бельо в колкото се може по-ярки цветове, подобаващо прозрачно и крайно обещаващо. И от тази живописна гледка се ражда и името на ястието – достатъчен бил един поглед, за да се направи асоциацията със соса на спагети „Путанеска“, който съчетава зелено от магданоза, червено от доматите, тъмно от маслините, сиво-зелено от каперсите. Пъстро, нали?
Артур Шварц се натъква и на друга, не по-малко известна теория, която свърза името на ястието с кокетната Ивет Французойката, която освен с кулинарни фантазии, била надарена и с чувство за хумор. Смята се, че тя сътворила ястието опирайки се на своите провансалски корени и го кръстила така, за да увековечи най-старата професия на света.
На произхода на тази рецепта се спира и Джейн Корола Франческони, която в книгата „Неаполитанската кухня“ обяснява, че всъщност първоначалното име на това ястие било спагети по моряшки. Но малко след Втората световна война на остров Иския, намиращ се в Южна Италия, художникът Едуардо Колучи ги прекръщава незнайно защо с името, което носят и досега. Той живеел в живописна местност и често посрещал отбрани, близки приятели, които гощавал с въпросното ястие, което бил негов запазен специалитет.
Но не си мислете, че версиите свършват тук. Анарита Куомо също има свое виждане по въпроса. Според нейните проучвания тази рецепта е дело на архитекта Сандро Пети, който сам разказва как се е родила идеята за сос „Путанеска“. Той си спомня, че въпросната вечер, когато се ражда ястието, някъде в началото на 50-те години на миналия век, неочаквано на гости се изсипва една весела и ужасно огладняла компания. Сандро се опитал да се измъкне, като обяснил, че в кухнята няма наистина нищо, но уви... Това не спряло гладниците да настояват за нещо за хапване с настойчивите възгласи: „Ma dai Sandro, faci una putanata qualsiasi...“ (в по-свободен превод: „Хайде, Сандро, забъркай ни нещо!“). Тогава архитектът мобилизирал цялото си въображение и въпросната „Путаната“ се превърнала в сос „Путанеска“.
Така звучат фактите през устата на теоретиците. Но има и един друг, също правдоподобен слух, според който това била любимата рецепта на жриците на любовта, защото има наситен вкус и силен, завладяващ аромат. Те често приготвяли спагетите и изнасяли тенджерата с тях на прозореца и по този начин привличали клиентите, които не закъснявали да почукат на врата – било то от глад или по други всеизвестни причини...
Време за приготвяне: 20 минути
Необходими продукти за 4 порции:
500 г паста „Ригатони“
150 г маслини „Каламата“ (без костилки)
60 мл зехтин
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
3 с. л. каперси
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...