Пиле „Маренго“

17.06.2025
0
37729

Победното угощение на Наполеон Бонапарт

Едва ли това великолепно ястие щеше да остане в историята, ако не беше измислено при определени обстоятелства, и то от известни хора. Създаването му е поредното потвърждение на факта, че най-вкусните неща се получават, когато готвач, притиснат от обстоятелствата, приготвя нещо от продуктите, с които разполага в момента. Става дума не за кой да е, а за готвача на Наполеон Бонапарт. И не за кое да е събитие, а за битката при Маренго.

 

Кой е Наполеон? Корсиканец – нито италианец, нито французин. По-скоро нисък на ръст, набит и русоляв. В кулинарията името му се забърква в спора около произхода на десерта „Наполеон”, но в крайна сметка не е ясно дали има някакво участие там. Сигурно е, че е бил почитател на стридите, на които по това време се носела славата на прекрасен афродизиак. Знае се също, че макар и отличен фехтовчик, има своя провал в кухнята – не успява да обърне палачинка с подхвърляне, което споменава до края на дните си с присъщата му самоирония. Но какво общо има с пиле „Маренго”?

Юни 1800 година. Войските на Наполеон повтарят подвига на Александър Македонски, като преминават Алпите в преследване на австрийците. Решителната битка е при градчето Маренго в Северна Италия. В последния момент, когато всичко изглежда така, че ще завърши с поражение за Наполеон, пристигат свежи френски подкрепления и битката става един от неговите поводи за триумф. Както винаги преди сражение Наполеон не слага дори залък в устата си.

Пълководецът е доволен, но гладен. Когато вече всичко е приключило, той се обръща към готвача си Дюнан и настоява за нещо за хапване. В бъркотията и бързането каруците с продуктите са изостанали неизвестно къде и е изпратен патрул с една-единствена задача – да открие нещо, което да става за ядене. Патрулът се завръща и донася едно пиле, две лангусти, няколко яйца, домати, малко зехтин, глава чесън и един дълбок железен тиган.

Дюнан разсича пилето със сабята на Наполеон и го запържва в зехтина с няколко смачкани скилидки чесън. Добавя накълцаните домати и налива малко коняк от личната манерка на пълководеца. Войник от гвардията изважда от чантата си няколко сухара, които готвачът топи в разбитите яйца и изпържва. Накрая добавя за няколко минути лангустите в соса на пилето.

Наполеон излапва ястието и заръчва винаги след победа да му бъде приготвяно това пиле, което и до днес е известно като „Маренго”. Не са записани точните думи, но често мълчанието и примляскването са достатъчни на готвача да разбере, че е постигнал успех. Между тях двамата се създава особена връзка – разбират се от половин дума и създават свой език на общуване. „Виното беше превъзходно” на него означава, че месото е било приготвено отлично, защото именно така изпъква букетът на доброто вино.

По-късно готвачът опитал вместо с коняк да приготвя ястието с ароматно бяло вино, но Наполеон категорично отказал да го яде. Той изисквал да се спазва строго оригиналната рецепта, създадена в деня на триумфа.

Ястието продължава да е популярно в Европа, макар от победата при Маренго да са минали повече от 200 години. Предлагаме една рецепта, много близка до оригиналната.

 

Пиле „Маренго“

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими продукти за 2 порции:

1/2 пиле

30 мл зехтин

2 глави лук

2 скилидки чесън

50 мл коняк

100 мл бяло вино

300 г доматено пюре

7–8 маслини (без костилки)

сол и пипер на вкус

 

за лодките от франзела:

2 франзели

1 скилидка чесън

10 мл зехтин

за омлета:

2 яйца

4 скариди

1 с. л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

 

1.Пилето се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и зехтин и се запържва в сгорещен тиган. Прибавят се лукът и чесънът, нарязани на ситно.  Наливат се конякът и бялото вино. Добавят се доматеното пюре, маслините, похлупва се и се оставя да къкри още 20 минути.

2.Франзелите се разрязват надве и се издълбават като лодки. Натъркват се с чесън, намазват се със зехтин и се пекат на 200 градуса, докато станат хрупкави.

3.Скаридите се почистват, измиват се и се подсушават. Овкусяват се със сол и пипер, запържват се в зехтин за кратко и се изваждат от тигана.

4.В същия тиган се прави омлет от двете разбити със сол и пипер яйца. Слагат се скаридите и омлетът се завива. Изважда се и се нарязва на парчета по диагонал. 

5.Пилешкото се сервира в лодките от франзела, а отгоре се поставят резени от омлет.

Съвет:

В оригиналната рецептата филийките франзела се потапят в разбити яйца и се пържат.



Коментари (0)

102 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: