Кой е Наполеон? Корсиканец – нито италианец, нито французин. По-скоро нисък на ръст, набит и русоляв. В кулинарията името му се забърква в спора около произхода на десерта „Наполеон”, но в крайна сметка не е ясно дали има някакво участие там. Сигурно е, че е бил почитател на стридите, на които по това време се носела славата на прекрасен афродизиак. Знае се също, че макар и отличен фехтовчик, има своя провал в кухнята – не успява да обърне палачинка с подхвърляне, което споменава до края на дните си с присъщата му самоирония. Но какво общо има с пиле „Маренго”?
Юни 1800 година. Войските на Наполеон повтарят подвига на Александър Македонски, като преминават Алпите в преследване на австрийците. Решителната битка е при градчето Маренго в Северна Италия. В последния момент, когато всичко изглежда така, че ще завърши с поражение за Наполеон, пристигат свежи френски подкрепления и битката става един от неговите поводи за триумф. Както винаги преди сражение Наполеон не слага дори залък в устата си.
Пълководецът е доволен, но гладен. Когато вече всичко е приключило, той се обръща към готвача си Дюнан и настоява за нещо за хапване. В бъркотията и бързането каруците с продуктите са изостанали неизвестно къде и е изпратен патрул с една-единствена задача – да открие нещо, което да става за ядене. Патрулът се завръща и донася едно пиле, две лангусти, няколко яйца, домати, малко зехтин, глава чесън и един дълбок железен тиган.
Дюнан разсича пилето със сабята на Наполеон и го запържва в зехтина с няколко смачкани скилидки чесън. Добавя накълцаните домати и налива малко коняк от личната манерка на пълководеца. Войник от гвардията изважда от чантата си няколко сухара, които готвачът топи в разбитите яйца и изпържва. Накрая добавя за няколко минути лангустите в соса на пилето.
Наполеон излапва ястието и заръчва винаги след победа да му бъде приготвяно това пиле, което и до днес е известно като „Маренго”. Не са записани точните думи, но често мълчанието и примляскването са достатъчни на готвача да разбере, че е постигнал успех. Между тях двамата се създава особена връзка – разбират се от половин дума и създават свой език на общуване. „Виното беше превъзходно” на него означава, че месото е било приготвено отлично, защото именно така изпъква букетът на доброто вино.
По-късно готвачът опитал вместо с коняк да приготвя ястието с ароматно бяло вино, но Наполеон категорично отказал да го яде. Той изисквал да се спазва строго оригиналната рецепта, създадена в деня на триумфа.
Ястието продължава да е популярно в Европа, макар от победата при Маренго да са минали повече от 200 години. Предлагаме една рецепта, много близка до оригиналната.
Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти за 2 порции:
1/2 пиле
30 мл зехтин
2 глави лук
2 скилидки чесън
50 мл коняк
100 мл бяло вино
300 г доматено пюре
7–8 маслини (без костилки)
сол и пипер на вкус
за лодките от франзела:
2 франзели
1 скилидка чесън
10 мл зехтин
за омлета:
2 яйца
4 скариди
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
1.Пилето се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и зехтин и се запържва в сгорещен тиган. Прибавят се лукът и чесънът, нарязани на ситно. Наливат се конякът и бялото вино. Добавят се доматеното пюре, маслините, похлупва се и се оставя да къкри още 20 минути.
2.Франзелите се разрязват надве и се издълбават като лодки. Натъркват се с чесън, намазват се със зехтин и се пекат на 200 градуса, докато станат хрупкави.
3.Скаридите се почистват, измиват се и се подсушават. Овкусяват се със сол и пипер, запържват се в зехтин за кратко и се изваждат от тигана.
4.В същия тиган се прави омлет от двете разбити със сол и пипер яйца. Слагат се скаридите и омлетът се завива. Изважда се и се нарязва на парчета по диагонал.
5.Пилешкото се сервира в лодките от франзела, а отгоре се поставят резени от омлет.
Съвет:
В оригиналната рецептата филийките франзела се потапят в разбити яйца и се пържат.
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...