През януари 1908 г. Луиза Тетрацини (1871–1940) дебютира в манхатънската оперна трупа на Оскар Хамърщайн в ролята на Виолета, а през декември 1911 г. – и в Метрополитън опера като Лучия от „Лучия ди Ламермур“. За тридесет и две годишната си кариера Тетрацини спечелва колосалната за времето си сума от 5 млн. долара, като за нещастие по-голямата част от парите си загубва чрез лоши инвестиции. Умира в Милано на 28 април 1940 г.
В историята на оперното изкуство и по-специално сред великите колоратурни сопрани Тетрацини заема своето достойно място. Дребна на ръст и почти толкова широка, тогавашните музикални критици я обожествяват с фразата: „Но пък какъв глас!” В историята на кулинарното изкуство, което толкова често върви ръка за ръка с операта, остава с прочутото и често сервирано чак до 50-те години на 20. век пиле „Тетрацини”.
Една от легендите за него се свързва, разбира се, с Огюст Ескофие, но великият готвач никъде не го споменава – нито в готварските си книги, нито в спомените си. Ястието се появява за първи път в Сан Франсиско, чиито жители особено обичали Тетрацини. Законови пречки я възпрепятстват да пее в Ню Йорк и певицата дава пресконференция, на която заявява: „Ще пея в Сан Франсиско, дори и ако трябва да го правя по улиците, защото знам, че улиците на Сан Франсиско са свободни.”
И така, в ясната коледна нощ на 1910 г. Тетрацини, ослепителна в бялата си вечерна рокля, се изкачва на една платформа и пее пред 200–300 хиляди жители на града. Смята се, че неизвестен готвач от Сан Франсиско измисля ястието „Пиле Тетрацини” в знак на голямата си любов към певицата, която се славела и с вкуса си към хубавата храна.
Време за приготвяне: 1 час и 20 минути
Необходими продукти за 4 порции:
500 г паста „Лингуини“
500 г печурки
400 г пилешко филе
250 г сирене „Моцарела“
100 г краве масло
80 г сирене „Пармезан“
300 мл пилешки бульон
200 мл животинска сметана
4 стръка магданоз
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 филия бял хляб
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане
Начин на приготвяне:
1.Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, докато стане „ал денте“, отцежда се и се полива със зехтин.
2.Пилешкото се овкусява със сол и черен пипер, полива се със зехтин, и се готви на грил тиган до полуготовност. Охлажда се и се реже на кубчета.
3.Гъбите се обелват, почистват се от пънчетата и се нарязват на тънко. Запържват се в половината от маслото, заедно с наситнените лук и чесън. Когато станат златисти, се изваждат от съда. Ако е нужно, ги запържете на два пъти, за да не се задушат.
4.В същия съд се разтопява останалото масло и в него се запържва брашното. Щом стане златисто се наливат бульонът и сметаната, и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавят се запържените гъби и лук.
5.В тава за печене се смесват пилешкото, наситненият магданоз, пастата и сосът с гъбите и лука. Разбърква се.
6.Поръсва се с накъсана моцарела, покрива се с хлебни трохи и с настърган пармезан.
7.Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до златисто – 15 минути.
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...