Пица „Маргарита“

14.08.2025
0
51518

Най-обичаната Маргарита

Това е може би най-известната пица на света. Всяка минута хиляди хора из цялото земно кълбо произнасят името ѝ с очакване, а после хапват с наслада парчетата уханна пица и продължават – всеки по своите неотложни дела. И ако за особата, на която е кръстена пицата, няма никакви съмнения, то за майсторът, приготвил я за първи път – има....

Широко разпространена легенда разказва интересната история за възникването на популярната пица „Маргарита“. Тя е свързана с името на Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария. През 1889 г. Маргарита Савойска (1851–1926 г.), съпруга на италианския крал Умберто Първи, се намирала в своята лятна резиденция Каподимонте, близо до Неапол. Тогава тя изявила екстравагантното си желание да опита неаполитанска пица, която в тези времена била най-популярната храна на бедняците. Но придворният готвач, владеещ до съвършенство приготвянето на френска кухня, не бил запознат с кухнята на Южна Италия. Затова спешно извикали някой си Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария. Той приготвил на кралицата 3 пици, изпечени в неговото заведение специално за нея. Двете били традиционни, а третата импровизирана. „Авторската“ пица на Еспозито била покрита с червени домати, зелен босилек и бяла „Моцарела“, което съответства на цветовете на италианското знаме, и именно нея кралицата харесала най-много. Впоследствие предприемчивият Еспозито нарекъл своята патриотично оформена пица „Маргарита“ в чест на кралицата.

През 1974 г. италианският историк Масимо Албертини нарича тази обикната от италианците легенда чиста измислица.

Това изявление не предизвикало никакъв особен резонанс, но благодарение на него известният неаполитански гастроном и журналист Корадо Еричели предприема свое собствено кулинарно разследване. Резултатите от него правят историята за създаване на пица „Маргарита“ по-правдоподобна. Според неговата версия трипластната пица наистина била приготвена за първи път през 1889 г. и по-точно на 6 юни в кралския двор в Неапол. Но майсторът на пицата се казвал Папино Бранди. Като награда за своето изобретение той получил особена грамота, която и днес може да се види в семейната пицария „Бранди“.

Пица „Маргарита“

Време за приготвяне: 1 час и 50 минути

Необходими продукти за 4 порции:

за тестото:

350 г брашно тип „00“

1 пакетче суха мая (7 г)

1 ч. л. захар

1 ч. л. сол

1 с. л. зехтин „Екстра върджин“

250 мл вода

брашно тип „00“ за замесване и поръсване

за гарниране:

3 топки сирене „Моцарела“ (по 125 г)

400 г доматен сос

3 с. л. зехтин „Екстра върджин“

1/2 връзка босилек

сол на вкус

семолина (грис от твърда пшеница) за поръсване

зехтин „Екстра върджин“ за поливане

Начин на приготвяне:

1.В купа се смесват маята, захарта и 1/4 от затоплената вода. Щом шупне, се изсипва при смесените брашно и сол, добавят се останалата вода и  зехтинът.

2.Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Прехвърля се в набрашнена купа, поръсва се и отгоре с брашно, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час.

3.Доматите се смесват със зехтина и сол на вкус.

4.Тестото се разделя на 4 топки и върху плот поръсен с брашно и семолина се разточват кръгове.  Тава се слага във фурната, загрята на 250 градуса, с вентилатор.

5.Щом се нагорещи, единия тестен кръг се поставя в нея. Отгоре се намазва с доматената смес, без краищата, слага се от накъсаната моцарела, полива се с  малко зехтин.

6.Пицата се пече за около 10 минути. Така се приготвят и останалите. Сервират се с листенца босилек.



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: