


Въглищарските спагети (carbonaio от итал. - въглищар) са поредното ястие, чийто произход се губи в мъгляви догадки. Според едни е така, защото са го изобретили италиански въглищари. Според други – защото първоначално го приготвяли върху скара от дървени въглища.
Какъвто и да е произходът, ясно е, че сосът станал популярен през Втората световна война. Първо, защото италианците получавали като хуманитарна помощ много бекон и яйца. И второ, защото американските войници на Апенините, които от малки набивали бекон и яйца, харесали соса, включващ любимите им продукти. Объркахте ли се вече? Има и още...
Едни свързват произходът на „Карбонара“ с Рим, други с мините в Умбрия, трети смятат, че идва от селцето Карбонара в провинция Бари. Четвърти са готови да се обзаложат, че е типична рецепта за област Пиемонте. Тук се появява и едно име – това на Иполито Кавалканти, неаполитански благородник, който първи публикува рецептата в своята книга и така, волно или неволно, се обявява за неин баща.
И сякаш нещата поутихват, докато изведнъж на 18 септември 2008 г. в новинарската емисия „Студио Аперто“ (телевизия Италия 1) излиза с новината, че ястието е създадено по времето на Втората световна война в Ричоне от готвача Ренато Гуаланди. За да създаде именитите „Карбонара“, той се опира на ястие от словенската кухня, което преправя по свой вкус с продуктите, с които разполага – придобити от пазара на черно от канадски полк, който на 22 септември се спира за обяд близо до хотела, в който Ренато бил готвач. В подкрепа на това твърдение се явява и фактът, че преди 1944 г. за спагети „Карбонара“ не се пише и не се споменава никъде. Дори в Рим било непознато преди Втората световна война. Тази теория обаче се критикува от много готвачи и експерти в сектора.
Столичани отвръщат на удара! Арканджело Дардини, известен ресторантьор, собственик на един от най-добрите ресторанти в Рим, дълбоко свързан с историческите традиции, дава интервю в отговор на твърденията на Гуаланди. Той успява да разкаже и собствената си версия, според която спагети „Карбонара“ са еволюирал вариант на старо римско ястие, което се наричало просто сирене и яйца и било масово използвано от въглищарите, защото можело да бъде пренесено лесно. Приготвяли го от предишния ден, консумирало се често и с ръце и било еднакво вкусно както топло, така и студено.
Една от по-прозаичните теории пък свързва произходът на ястието с факта, че първоначално се приготвя на открито на дървени въглища, които често полепвали по него. За тези времена напомня черният пипер – неизменна добавка, която освен да овкусява, ни връща във времена, когато се раждат „Въглищарските спагети“.
Време за приготвяне: 15 минути
Необходими продукти за 2 порции:
1 пакет спагети
200 г бекон (гуанчале)
4 жълтъка
4 с.л. настъргано сирене „Пекорино“
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Съвет:
По желание добавете 100 мл течна животинска сметана към жълтъците, за да се получи по-кадифен и кремообразен сосът.


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...