Тарт „Татен“

11.10.2025
0
7753

Една вкусна грешка

Официално сладкишът е известен като La tarte des demoiselles Tatin – „Сладкишът на госпожиците Татен“, но всички го наричат галено „Тарт Татен“. Традицията повелява да се приготви първата неделя на септември, и то от първите набрани ябълки, и с него празнично да се посрещне есента.

Историята му започва преди около два века и в нея се преплитат любов, разсеяност и... ябълки.

Франция, краят на 19. век. В плодородната и живописна долина на река Лоара, в градчето Ламот Боврон, две сестри се опитват да възстановят малкия хотел, наследен от баща им. Каролин, по-малката, се грижи за посрещането и настаняването, Стефани, по-голямата, работи в кухнята. Нейният сладкиш с карамелизирани ябълки е вече добре познат и ценен от лакомниците. Случва се така, че през есента на 1889 г. ловният сезон е в разгара си, прииждат все нови и нови гости – всеки трябва да бъде посрещнат и обгрижен, и тогава… Стефани допуска грешка.

Пленена от обаянието на един от ловците, увлечена в закачки, тя закъснява с приготвянето на десерта. Заела се за пореден път с ябълковия сладкиш, изведнъж забелязва, че е поставила захарта, резенчетата ябълка и маслото в тавата, но е забравила да сложи основата от многолистно тесто. Твърде късно, за да направи каквото и да било – ябълките врат в карамеловия сос, гостите чакат десерта иии… Стефани слага тестото отгоре. После обръща готовия сладкиш и го поднася обилно гарниран с разбита сметана.

Щастлива грешка – гостите харесват много повече новото творение на Стефани! Сладкишът се превръща в запазена марка на хотел „Татен“ и се разпространява в района на градчето. Точната рецепта обаче се пази зорко.

Говори се, че собственикът на прочутия ресторант „Максим“ научава за вкусния десерт и решава да се сдобие с рецептата на всяка цена. Изпраща в хотела на сестрите готвач шпионин, преоблечен като градинар. Той успешно изпълнява мисията и десертът веднага влиза в менюто на ресторанта. Едва през 1921 г. официално е публикувана рецепта за „Тарт Татен“, която се смята за оригиналната. Гаранция за вкуса е използването на висококачествени продукти – фино краве масло (в никакъв случай маргарин), бяла кристална захар или най-добре пудра захар, тесто с краве масло и фино брашно. Ябълките… каквито има, но за да не станат на пюре, по-добре е да са от десертен сорт, а не за готвене.

Приятен апетит!

Тарт Татен

Време за приготвяне: 1 час и 20 минути

Необходими продукти за 8 порции:

4 големи зелени ябълки
160 г захар
30 г краве масло
2 с. л. лимонов сок

за тестото:

200 г брашно

100 г краве масло (студено)

4 с.л. пудра захар

2–3 с.л. студена вода

1 стрък розмарин

1 ванилия

за гарниране:

300 мл ванилов сладолед

 

Начин на приготвяне:

1. Розмаринът за тестото се наситнява и заедно с брашното, маслото пудрата захар и ванилията се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Налива се водата и отново се разбива. От тестото се оформя топка и се оставя се хладилник да стегне за около 15 минути.

2. Ябълките се обелват, разполовяват се, почистват се от семките и се разрязват на лодки.

3. Захарта се загрява на умерен огън до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се ябълките и лимоновият сок. Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги обгърне.

4. Подреждат се ветрилообразно във форма за тарт. Отгоре се налива и карамелът от съда.

5. Тестото се разточва върху набрашнен плот на кръг с малко по-голям диаметър от формата за печене. Сгъва се на четири, за да се пренесе по-лесно, и се поставя върху карамелените ябълки. Подравнява се с шпатула и краищата леко се притискат с пръсти надолу. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.

6. Когато е готов, се оставя във формата за 10–15 минути да почине и  се обръща. Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед.

Съвети:

Ако нямате време, използвайте готово бутертесто.

Може да поднесете тарта и с разбита сметана.

 



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: