

Франция, краят на 19. век. В плодородната и живописна долина на река Лоара, в градчето Ламот Боврон, две сестри се опитват да възстановят малкия хотел, наследен от баща им. Каролин, по-малката, се грижи за посрещането и настаняването, Стефани, по-голямата, работи в кухнята. Нейният сладкиш с карамелизирани ябълки е вече добре познат и ценен от лакомниците. Случва се така, че през есента на 1889 г. ловният сезон е в разгара си, прииждат все нови и нови гости – всеки трябва да бъде посрещнат и обгрижен, и тогава… Стефани допуска грешка.
Пленена от обаянието на един от ловците, увлечена в закачки, тя закъснява с приготвянето на десерта. Заела се за пореден път с ябълковия сладкиш, изведнъж забелязва, че е поставила захарта, резенчетата ябълка и маслото в тавата, но е забравила да сложи основата от многолистно тесто. Твърде късно, за да направи каквото и да било – ябълките врат в карамеловия сос, гостите чакат десерта иии… Стефани слага тестото отгоре. После обръща готовия сладкиш и го поднася обилно гарниран с разбита сметана.
Щастлива грешка – гостите харесват много повече новото творение на Стефани! Сладкишът се превръща в запазена марка на хотел „Татен“ и се разпространява в района на градчето. Точната рецепта обаче се пази зорко.
Говори се, че собственикът на прочутия ресторант „Максим“ научава за вкусния десерт и решава да се сдобие с рецептата на всяка цена. Изпраща в хотела на сестрите готвач шпионин, преоблечен като градинар. Той успешно изпълнява мисията и десертът веднага влиза в менюто на ресторанта. Едва през 1921 г. официално е публикувана рецепта за „Тарт Татен“, която се смята за оригиналната. Гаранция за вкуса е използването на висококачествени продукти – фино краве масло (в никакъв случай маргарин), бяла кристална захар или най-добре пудра захар, тесто с краве масло и фино брашно. Ябълките… каквито има, но за да не станат на пюре, по-добре е да са от десертен сорт, а не за готвене.
Приятен апетит!
Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...
Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...