


Чувате ли вече оръдията и препускането на кавалерията? А прочутата фраза, приписвана на генерал Камброн: „Гвардията умира, но не се предава!“ И изведнъж пристига генерал-фелдмаршал Фон Блюхер и битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. е решена, а честта на първия херцог на Уелингтън – спасена. Да, същият онзи високомерен и консервативен Артър Уелсли, който е два пъти министър-председател на Обединеното кралство и водеща фигура в Камарата на лордовете до оттеглянето си през 1846 г. Може би е донякъде парадоксално, но именно като министър-председател, когато вече не се радва на толкова голяма популярност сред народа, му лепват прякора Железният херцог. Разбира се, не заради непоколебимата си политика или непреклонността си, а защото прозорците на лондонската му резиденция Апсли Хаус често били чупени от тълпата, протестираща срещу управлението му. Тогава херцогът наредил да поставят железни щори, за да се намалят щетите.
Но да си дойдем на думата...
Каква е връзката на Уелингтън с телешкото бонфиле в тесто? Знае се, че херцогът бил безразличен към храната до такава степен, че готвачите му често предупреждавали, че ще напуснат, защото изпадали в отчаяние от прилагането на кулинарните си умения в неговото домакинство. Въпреки това на негово име е наречено телешкото. Да, по всеобщо мнение то е кръстено на херцога, макар че по ирония на съдбата любимото месо на ирландския аристократ било овнешкото. Твърди се, че обичал много едно ястие от телешко, трюфели, гъби, вино „Мадейра“ и пастет, приготвено в тесто, но – уви! – не разполагаме с доказателства за това.
Някои просто признават находчивостта на неизвестен английски готвач, който искал от патриотизъм да даде английско название на знаменитото френско filet de boeuf en croûte в период, когато Англия и Франция често са във война. А може би ястието се казва така, защото в по-известната си версия крайният продукт наподобява добре излъскан уелингтънски ботуш. Говори се, херцогът на Уелингтън искал това ястие да бъде поднасяно на всяка голяма вечеря, на която е домакин.
Така или иначе за нас остава онова любимо на Уинстън Чърчил и президента Ричард Никсън телешко бонфиле, обвито с пастет – най-често от гъши дроб, и изпечено в тесто.
Време за приготвяне: 1 час и 15минути + охлаждане
Необходими продукти 4 порции:
700 г телешко бонфиле
60 г хамон (еленски бут)
1/2 пакет бутертесто
2 с.л. дижонска горчица
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване
за гъбеното пюре:
300 г пресни печурки
5 г сушени манатарки
1 глава лук шалот
2 скилидки чесън
3–4 стръка мащерка
50 мл бренди
1 с.л. краве масло
сол и черен пипер на вкус
за сос „Мадейра”:
1 глава лук шалот
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
200 мл бяло вино
200 мл телешки бульон
100 мл червено десертно вино „Мадейра”
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус


Отскоро Лесафр България стартира предлагането на изцяло нов продукт, който ще промени начина, по който...

Bonduelle току-що представи нова вълнуваща продуктова линия Croustis – бургери и крокети от 100% ароматни...

Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...

Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...

Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...