Телешко „Уелингтън”

Месо в мантия от хрупкаво тесто, поднесено със сос
Източник: Бон Апети
Дата: 20.08.2012
Телешко „Уелингтън”
 
Необходими продукти:
700 г телешко бонфиле
60 г хамон (еленски бут)
1/2 пакет бутертесто
2 с. л. дижонска горчица
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване

за гъбеното пюре:
300 г пресни печурки
5 г сушени манатарки
1 глава шалот
2 скилидки чесън
3–4 стръка мащерка
50 мл бренди
1 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за сос „Мадейра”:
1 глава шалот
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
200 мл бяло вино
200 мл телешки бульон
100 мл червено десертно вино „Мадейра”
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Телешко „Уелингтън”

Манатарките се накисват в топла вода докато омекнат. После се отцеждат и се смилат в блендер заедно с обелените и нарязани печурки и наситнените лук и чесън.


2
Телешко „Уелингтън” 2

Получената паста се запържва в маслото и се овкусява с листата от мащерката.


3
Телешко „Уелингтън” 3

Когато течността се изпари, се фламбира с брендито. Поръсва се със сол и черен пипер.


4
Телешко „Уелингтън” 4

Местото се обезципява  и се овкусява със сол и черен пипер.


5
Телешко „Уелингтън” 5

После се запържва от всички страни в малко олио и се намазва с горчицата.


6
Телешко „Уелингтън” 6

Върху стреч фолио се подреждат тънки ленти от хамона, отгоре се разстила пюрето от гъбите и върху него се поставя месото.


7
Телешко „Уелингтън” 7

Завива се като бонбон и се оставя да престои 30–40 минути в хладилник.


8
Телешко „Уелингтън” 8

Бутертестото се слага върху набрашнен плот и се разстила. Леко се разточва на тънка кора.


9
Телешко „Уелингтън” 9

Отгоре, в центъра, се слага месото, като предварително се отстранява фолиото.


10
Телешко „Уелингтън” 10

Правят се по два разреза от всяка страна, които са продължение на краищата на месото. От началото на всеки разрез до най-близкия ъгъл се отрязва по един триъгълник. Това се прави, за да не се получи голямо натрупване на тесто при завиването.


11
Телешко „Уелингтън” 11

Месото първо се покрива със страничните парчета тесто и след това се загръщат и краищата отгоре и отдолу, едно върху друго. Трябва да се получи пакетче. 


12
Телешко „Уелингтън” 12

Слага се в тава, покрита с хартия за печене, и се намазва с разбитото яйце.


13
Телешко „Уелингтън” 13

С нож се правят шарки по диагонал. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. Изважда се и се оставя да почине 5 минути.


14
Телешко „Уелингтън” 14

Брашното за соса се запържва в сгорещеното масло. Прибавя се наситненият шалот и се ароматизира с подправките – дафинов лист, листенца мащерка и розмарин.


15
Телешко „Уелингтън” 15

Постепенно се налива бялото вино и се бърка, за да не се получат бучки. Слага се телешкият бульон и се оставя да къкри на слаб огън. 


16
Телешко „Уелингтън” 16

След това се прецежда, добавя се вино „Мадейра” и се затопля отново, без да завира.


17
Телешко „Уелингтън” 17

Рулото се нарязва на филии и се поднася със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

06.04.2020
Отдавна исках да експериментирам с това ястие и не съжалявам че го направих. Страхотна комбинация от вкусове.
2.
Изпрати
лично съобщение

11.07.2017
Приготвено от мен и високо оценено от фамилията.
1.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2014
една от най-любимите ми рецепти!Става божествено вкусно,много подходящо за капризни гости.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: