Английската кухня

21.03.2022
0
100892

Съществува мнение, че английската кухня е трудно смилаема и скучна, тъй като в нея се ползват малко подправки. В същото време обаче, тя може да бъде и много интересна – особено със способността си да комбинира успешно различни вкусове – например крехко агнешко със сос от мента...

През вековете отношението към храната,

предлагана на Острова не винаги е било едно и също. Така например, през 19. век, във Франция, английската кухня се е почитала като много специална и изискана. Една от причините за този й имидж е бил достъпът на Британската империята до екзотични подправки и продукти, благодарение на многобройните й колонии в различни далечни страни. Друга причина са били заможните жители в английските градове, които са имали възможност и средства да наемат многоброен персонал, който постоянно е усъвършенствал качеството на приготвяната храна. 
Впоследствие – с края на колониализима,
а и заради Първата световна война – достъпът на британците до тези ресурси намалява и така намирането на подобни продукти става все по-трудно и по-скъпо. Освен това се ограничават и възможностите на богатите англичани да поддържат голям персонал, в резултат на което, връзката между продуктите и кулинарните експерти се прекъсва – добрите готвачи вече не могат да си позволят необходимите продуктите, а по-заможните хора, с достъп до качествени и разнообразни продукти пък не разполагали с нужните умения.

Постепенно кулинарното изкуство на британците
временно потъва в забрава, докато не настъпва моментът на възраждането му, благодарение на многобройните емигранти от Индия и Африка, които допринасят за отварянето на кулинарията към света.

Традиционната английска кухня
най-често комбинира месо, картофи и още един зеленчук. Пример за това е неделното печено или неделният обяд. Компания на картофите в тези случаи обикновено правят моркови, грах, зеле, карфиол или броколи. Месото е агнешко, свинско или телешко, задължително нарязано на тънки филии преди сервиране.


Емблематичната английска закуска
традиционно включва бекон, поширани или пържени яйца, пържени наденички, боб, пържени домати и гъби, пържени или препечени филийки хляб, намазани с масло. И разбира се – неизменната чаша ароматен чай. Тежка, калорична и засищаща комбинация, която бързо набира популярност по цял свят и става част от менютата на повечето хотели и ресторанти.Коментари (0)

107 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: