Да си наберем здраве по изгрев слънце!

23.06.2016
0
99316

Според народните поверия, именно днес – на Еньовден – билките имат най-голяма лечебна сила, особено ако бъдат набрани в ранни зори, преди изгрев слънце. Много от любимите ни билки можем да отглеждаме и сами – в саксия у дома, но удоволствието от това, да ги откъснем собственоръчно – било то в планината или на полето – е наистина несравнимо.

 


Къде виреят билките и как да ги различим? 

Салвия
Това растение се отличава с нежни лилави цветове. За негова родина се смята Средиземноморието, но се отглежда и в много други региони, включително и у нас. Расте върху каменисти склонове и обича сухи и слънчеви места. 
Мента 
Този любител на влажни и прохладни райони може да откриете в близост до езера и реки. У нас растението е разпространено в цялата страна, а в Тракийската равнина растат цели три вида мента – бяла, зелена и лютива червена мента. 
Пелин
Пелинът вирее из храсталаци, градини и каменисти места. Ще го разпознаете по жълтите му цветове. 
Мащерка 
Всеки, който обича планината, се е любувал на ароматните лилави цветове на мащерката. Може да я откриете покрай любимите ви екопътеки, високо в планината – на надморска височина до 3000 м. 

А ако не сте сред почитателите на дългите сутрешни разходки в търсене на билки, но все пак искате да си набавите дневна доза здраве и енергия, билковите бонбони Лукчета съдържат екстракт от всяко едно от изброените по-горе растения. Техният ароматен букет от салвия, евкалипт, копър, мента, пелин, мащерка и лайка ще се превърне в любимо билково удоволствие за сетивата, но и верен помощник на вашето здраве.Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: