Първото, което трябва да знаете е, че преди да правите с нея каквото и да било трябва да я измиете добре.
По принцип в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да я измиете още веднъж с топла вода. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини - горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2.
4. |
Изпрати
лично съобщение |
05.12.2021 Прекрасни рецепти
|
3. |
Изпрати
лично съобщение |
08.11.2014 Хубавото на това растение е, че няма собствен натрапчив вкус. Дори мога да кажа, че такъв почти липсва. При това положение може да се използва по много начини - за прибавка към всякакви ястия - печени, пържени, салати и др. Киноата съдържа 526 ккал, но трябва да се има предвид, че има отрицателен енергиен баланс т.е. за обработката на 100 гр. Организма използва много повече енергия от съдържанието и. Това е причината да се използва масово в диетичното хранене.
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
15.02.2014 В киноата има високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.В нея се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати на белтъчини.Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Киноата също е ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
01.02.2014 Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена,които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.
|
За трета поредна година тетевенското село Черни Вит събира майстори на домашните сирена. Организатор на...
От известно време следим с любопитство кулинарните изяви на актьора Стенли Тучи. Наскоро той издаде...
Гастроентеролозите ги обожават, заради високото съдържание на фибри Всички знаем, че плодовете съдържат въглехидрати и естествена...
Вероятно познавате много хора (може би и вие сте сред тях), които съхраняват лимони в...
От богатите и известните обикновено очакваме да хапват малки порции изискана храна. Понякога обаче и звездите...