Как се приготвят перфектните багети

04.12.2022
0
921

Тези неустоими хлебчета с характерна издължена форма, хрупкава коричка и толкова френско излъчване са разпознаваеми и обичани в цял свят.

Отскоро те, съвсем заслужено, са и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Един от символите на Франция е съставна част от кухнята на тази страна вече повече от 100 години, припомня БТА. По-популярна става след Втората световна война, особено през 60-те и 70-те години.

През последните години консумацията на багети намалява. Въпреки това французите все още пекат около 6 млрд. багети годишно.

Всеки ден 12 млн. души във Франция купуват този вид хляб – социален навик, който отмерва ритъма на живот.

Перфектната багета

  • Има дължина 80 см и тежи 250 грама.
  • За производството ѝ се използват само брашно, вода, сол и мая.
  • Тестото на багетата трябва да почива между 15 и 20 часа на температура между 4 и 6 градуса по Целзий.

Това са препоръките на конфедерацията на пекарите и сладкарите във Франция, които се опитват да запазят пазара си от индустриалните производители. 

Макар съставките да са идентични, всяка пекарна има свой стил и всяка година се обявява национално състезание за най-вкусна багета в страната. Съдържанието на багетата е регулирано с указ от 1993 г., който едновременно защитава пекарите и им налага строги ограничения – едно от тях е забраната на добавки в хляба. 

Френският президент Еманюел Макрон описа багетата като

„250 грама магия и съвършенство“.

Което пък ни напомни, че е време да се поразровим в рецептите и да открием най-добрата правена от нас рецепта за френски багети и разбира се, да я споделим с вас.

Снимка: Instagram / manu_macron.fan



Коментари (0)

175 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariya Ikonomova се регистрира в сайта.
Diyanova557 се регистрира в сайта.
ddimitrova се регистрира в сайта.
Dilyana се регистрира в сайта.
Tsvetelina Svetlozarova Trayanova се регистрира в сайта.
АниНик100 се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: