Толкова сме свикнали морковите да са оранжеви на цвят, че почти не бихме могли да си ги представим други. Но e факт, че морковите са станали оранжеви впоследствие.
Преди това те са били виолетови на цвят.
А защо стават оранжеви?
Някъде през 17 век в Холандия местни селяни решават да отгледат оранжеви моркови в знак на почит към Вилхелм Орански, който е водач на нидерландското въстание срещу испанците.
Орание (Оранж) е кралската фамилия в Холандия, затова и морковите трябвало да бъдат оранжеви. Вероятно селяните са направили кръстоска между азиатския виолетов морков европейския бял.
За пръв път
Дългият оранжев холандски морков е описан за пръв път през 1792 г. Той успява да се наложи над останалите сортове и днес е завладял (почти) целия свят.
Снимки: Instagram / duks_juice
Играта на „Бон Апети“ в Instagram свърши и екипът ни е готов да раздаде наградите. Много...
Чаша чешмяна вода с кафето в заведение е въпрос на гостоприемство в Европа. У нас...
Много е приятно да се правят летните селекции с вина. Не защото не обичаме зимните...
Да видим Кейт Мидълтън в кухнята, улисана в приготвянето на сладки печива, е събитие, което...
Пълнените гъби са перфектно предястие за гости. Хем са лесни за приготвяне, хем можем да развихрим фантазията...