Какво никога не бива да правим с ягодите

26.06.2023
0
2018

Това са едни от най-обичаните плодове в света, със завладяващ, незабравим вкус и аромат. И това не е случайно – природата е композирала аромата им толкова сложно, че и до ден днешен дори и най-добре оборудваните лаборатории не могат да го пресъздадат.

За вкуса им отговорност носят около 360 ароматни вещества, от които ние възприемаме около 20 или 30.

Те са т.нар. ключови аромати, които ни подсказват, че ядем ягоди. Но заради постоянната селекция и стремежът да направим ягодите устойчиви на климата и годни за дълъг транспорт една част от тези ароматни вещества са загубени завинаги.

Ето най-важните правила, които трябва да знаем, за да се насладим истински на вкуса на ягодите

  • Винаги мийте ягодите под течаща вода и никога не ги оставяйте накиснати във вода. Ароматът им „се разтваря” и стават меки.
  • Поръсите ли ги със захар, не ги оставяйте за после. Трябва да ги изядете бързо, иначе пускат течността си.
  • Ако имате възможност, не ги берете предварително. Истинският вкус на ягодата се усеща веднага след като е откъсната. За разлика от банана тя не развива този аромат по-нататък, дори напротив – започва да го губи.

А тук може да откриете нашите страхотни рецепти с ягоди, които да приготвяте за всякакви поводи. 

Снимки: Instagram/jojo_zora2021



Коментари (0)

Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: