Сладкият картоф на Америка

04.04.2022
3
116116

Родината на сладките картофи (патати) е районът на Централна Америка и Карибските острови. Според археологически данни те са се отглеждат култивирано там поне от 5000 г.

Сладките картофи са осигурявали съществуването на стотици народи. Днес най-голям производител на патати е Китай – 105 млн. тона годишно! Пататът се е превърнал в основен продукт в националните ястия по целия тропичен и субтропичен пояс – Индонезия, Тайван, Япония, Виетнам, Индия, Уганда, Руанда и други африкански страни.

Като цяло сладките картофи се разделят на два вида – със светла и с тъмна кора. Светлите имат светложълта и тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнести, като печен картоф, и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи. Тъмнокорите имат по-дебела, тъмнооранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са доста сладки и са с по-влажна консистенция, когато се сготвят. На практика обаче в света съществуват над 100 сорта сладки картофи. Причината за това са географските и климатични различия, при които се отглеждат пататите по различните ширини на земното кълбо.

За разлика от обикновените картофи пататите съдържат голямо количество провитамин А и множество минерали. Освен това те са 1,5 пъти по-калорични от обикновения картоф, като в същото време в тях почти не присъстват мазнини.

Вкусът на патата е сладникав и затова той прекрасно се съчетава с кисели и лютиви продукти – лимон, доматен сок, лют пипер, къри. Както и обикновеният картоф, той е прекрасна гарнитура за множество ястия.

Сладките картофи се предлагат варени, печени, сотирани или задушени в микровълнова фурна. Влизат в състава на различни супи, основни ястия и десерти. В Полинезия ги пекат в яма с жар, в Япония ги панират, в Тайван ги харесват овкусени с чесън, в Корея правят от тях макарони...



Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

14.04.2016
Хранителна информация Сладък картоф Количество за 100 g Калории (kcal) 85 Общо мазнини 0,1 g Наситени мазнини 0 g Полиненаситени мазнини 0 g Мононенаситени мазнини 0 g Холестерол 0 mg Натрий 55 mg Калий 337 mg Общо въглехидрати 20 g Баластни вещества 3 g Захар 4,2 g Белтъчини 1,6 g Витамин А 14 187 IU Витамин C 2,4 mg Калций 30 mg Желязо 0,6 mg Витамин D 0 IU Витамин B6 0,2 mg Витамин B12 0 µg Магнезий 25 mg
2.
Изпрати
лично съобщение

07.04.2016
Не се наричат \"патати\" а \"батати\".
1.
Изпрати
лично съобщение

26.03.2016
В Испания ги опитахме печени и подсладени допълнително.

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: