Топ рецептата на Йоли за баклавички на плисета

29.12.2023
0
11768

Един сладкиш неизменно присъства на трапезата ни по време коледните и новогодишните празници – баклавата. В такива моменти често търсим изпитани и интересни рецепти.

Наскоро ни попадна рецептата на Йоланта Делибозова – Йоли, която е добър приятел на „Бон апети“ и изкусен майстор на сладките неща.

Още помним вкуса на нейните ястия, които опитвахме по време на снимките за 24 Kitchen. Така че не се поколебахме да пробваме и тази нейна рецепта.

Тези неустоими баклавички с шамфъстък ухаят на масло. Всяка хапка от тях е „малка експлозия наслада“, както споделя самата Йоли. Най-впечатляващото в нея обаче е начинът на оформяне.

Преди да стигнем до него, ето какво споделя Йоли в нейния сайт:

„Тези симпатични малки баклавички на плисета са класика в източната кухня и домакините обикновено ги правят с домашно приготвени кори за баклава. Но с готови кори е много по-лесно и уверявам ви, не по-малко вкусно. Ще се радвам да опитате и вие.“

Баклавички с шамфъстък

Продукти за около 28–30 бр.:

6–7 фини кори за баклава

120 г стопено масло

100 г фино смлян суров шамфъстък

100 г фино смлени орехи

за сиропа:

400 г захар

300 мл вода

сокът и кората от 1/2 лимон

ванилия

друго:

малка купичка с вода

1 с.л. смлян шамфъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Подгответе корите. Сложете ги една върху друга, прегънете ги на две и с ножица ги нарежете на 4 ленти.

2.Разгънете една от лентите, намажете я с малко масло и отново я прегънете, за да получите двойна и по-къса лента. В единия край сложете една пълна ч.л. шамфъстък, смесен с орехи (може да направите баклавата с ядки по ваш избор). Завийте плънката с кората 2-–3 пъти. Горният свободен край нагънете с пръсти на фина хармоника и я закрепете върху вече завития пълнеж. Намокрете пръстите си с вода и прищипете двата края. По този начин завийте всички ленти.

3.Наредете баклавичките в тавичка печене плътно една до друга. Може да ползвате кръгла форма 26–28 см или правоъгълна. Намажете ги с останалото масло и ги изпечете за около 40 минути в предварително загрята на 165 градуса фурна с вентилатор. Оставете ги напълно да изстинат преди да ги залеете със сиропа.

4.За сиропа смесете всички продукти и го сварете за 5 минути. Оставете го да се охлади до леко топло. Отстранете лимоновите кори и залейте студената баклава. Противно на правилото, че гореща баклава се залива със студен сироп или студена с горещ, у дома винаги студената баклава се полива със съвсем леко топъл сироп. Така остава хрупкава, а същевременно се напоява чудесно. Вие направете както сте свикнали, ако не се доверите на моя начин.

5.Поръсете баклавичките с малко шамфъстък и покрийте тавата с чиста кърпа. Оставете баклавата да престои поне един ден преди консумация. Да ви е сладко!

И понеже най-специфичното е начинът на оформяне, ето видеото снимано от Йоли в нейния канал в YouTube:

За нас няма съмнение, че това е рецептата, която ще приготвим за Нова година. Защото изглежда фантастично, ухае на масло и е много, много вкусна.

Снимки: Йоланта Делиозова – Йоли



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: